Kremowe tiramisu

Ten włoski deser robi furorę na całym świecie. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wyśmienicie smakuje. A co najważniejsze - możesz go łatwo i szybko przygotować w domu.

Kremowe tiramisu
Kremowe tiramisu123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Kawę zaparz w 2/3 szkl. wrzątku, odstaw na 10 minut, przecedź. Do naparu wlej likier migdałowy. Jeśli używasz czekolady w tabliczce, mocno ją zmroź, a następnie zetrzyj na tarce o najmniejszych otworkach. Dodaj kakao i delikatnie wymieszaj bardzo zimną łyżką (możesz wcześniej włożyć ją na kilka minut do zamrażalnika).

2. Jajka sparz, wytrzyj. Rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem. Nie przerywając miksowania, dodawaj po porcji serka mascarpone. Białka ubij na sztywno i łyżką delikatnie do-mieszaj pianę do masy z żółtek.

3. W szklanej lub ceramicznej prostokątnej formie ułóż jeden blat biszkoptowy. Obficie skrop połową ponczu. Posmaruj połową kremu i posyp połową czekolady z kakao.

4. Przykryj drugim blatem. Nasącz go pozostałym ponczem. Rozsmaruj resztę kremu, wyrównaj wierzch. Posyp go pozostałą startą czekoladą z kakao. Naczynie przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 4 godziny.

5. Tiramisu pokrój na porcje, maczając nóż w ciepłej wodzie. Ew. udekoruj miętą.

***

#POMAGAMINTERIA

Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas