Reklama

Reklama

Kremowe zupy z czipsami i grzankami

Są pyszne, sycące, pełne cennych wartości odżywczych. Świetnie też rozgrzeją w chłodne dni i łatwo można dopasować przepisy do gustów domowych smakoszy i potrzeb tych, którzy dbają o zgrabną figurę.

Ziemniaczano-porowa

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 6 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 pietruszka
  • 20 dag selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 pory
  • 3 jabłka
  • 15 dag parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • olej do formy
  • majeranek
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

1. Jabłka obierz, oczyść i potnij na cząstki. Ułóż je w naczyniu posmarowanym olejem. Oprósz solą. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 st. 

2. Parmezan zetrzyj. Na blachę wyłożoną pergaminem nałóż porcje sera. Dociśnij tak, by powstały krążki. Piecz 5 min w 180 st. Wystudź na blasze. Zdejmij łopatką. 

3. Ziemniaki, pietruszkę i seler obierz, pokrój. Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj, zeszklij, na maśle. Dołóż pokrojone warzywa. Dodaj bulion i gotuj 15 minut. Pory oczyść, pokrój i dodaj do zupy. Dołóż upieczone jabłka. Gotuj jeszcze 5 minut. 

4. Trochę plasterków pora wyjmij do dekoracji. Zupę zmiksuj na gładko. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Rozlej do miseczek. Każdą porcję skrop oliwą. Udekoruj majerankiem oraz odłożonym porem. Podawaj z serowymi czipsami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje