Kremowe zupy z czipsami i grzankami

Są pyszne, sycące, pełne cennych wartości odżywczych. Świetnie też rozgrzeją w chłodne dni i łatwo można dopasować przepisy do gustów domowych smakoszy i potrzeb tych, którzy dbają o zgrabną figurę.

Zupa porowa
Zupa porowa123RF/PICSEL

Ziemniaczano-porowa

Sposób przygotowania

1. Jabłka obierz, oczyść i potnij na cząstki. Ułóż je w naczyniu posmarowanym olejem. Oprósz solą. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 st. 

2. Parmezan zetrzyj. Na blachę wyłożoną pergaminem nałóż porcje sera. Dociśnij tak, by powstały krążki. Piecz 5 min w 180 st. Wystudź na blasze. Zdejmij łopatką. 

3. Ziemniaki, pietruszkę i seler obierz, pokrój. Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj, zeszklij, na maśle. Dołóż pokrojone warzywa. Dodaj bulion i gotuj 15 minut. Pory oczyść, pokrój i dodaj do zupy. Dołóż upieczone jabłka. Gotuj jeszcze 5 minut. 

4. Trochę plasterków pora wyjmij do dekoracji. Zupę zmiksuj na gładko. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Rozlej do miseczek. Każdą porcję skrop oliwą. Udekoruj majerankiem oraz odłożonym porem. Podawaj z serowymi czipsami.

Zupa z groszku
Zupa z groszku123RF/PICSEL

Groszkowa z chrzanem

Sposób przygotowania

1.Ziemniaki obierz, zalej bulionem i gotuj 20 min. Cebulę i 2 ząbki czosnku obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do ziemniaków z chrzanem i groszkiem. Gotuj 10 minut. Zmiksuj. Połącz ze śmietaną. 

2. Pozostały czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z masłem. Posmaruj tym kromki bułki z obu stron. Zrumień na rozgrzanej patelni. Zupę przypraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami. 

Zmysłowe smaki: Zupa krem z groszkuInteria.tv
Zupa marchwiowa
Zupa marchwiowa123RF/PICSEL

Marchewkowa z imbirem

Sposób przygotowania

1. Marchewki obierz, 2 pokrój w cienkie plasterki. Rozłóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Skrop oliwą. Posyp solą. Piecz 10 minut w 175 st. Czipsy studź 10 minut w wyłączonym piekarniku. Potem drzwiczki uchyl i studź czipsy 10 minut. Wyjmij. 

2. Pozostałe marchewki, cebulę, czosnek i imbir obierz, pokrój. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć warzywa oraz imbir. Smaż 5 minut. Zalej bulionem. Gotuj jeszcze 20 minut. Zupę zmiksuj. Wymieszaj ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Posyp czipsami z marchewki.

Przepis na zupę krem z marchwiInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas