Kremowe zupy z czipsami i grzankami
Są pyszne, sycące, pełne cennych wartości odżywczych. Świetnie też rozgrzeją w chłodne dni i łatwo można dopasować przepisy do gustów domowych smakoszy i potrzeb tych, którzy dbają o zgrabną figurę.

Ziemniaczano-porowa
Składniki
- 6 ziemniaków
- 6 szkl. bulionu warzywnego
- 1 pietruszka
- 20 dag selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 pory
- 3 jabłka
- 15 dag parmezanu
- sól
- pieprz
- olej do formy
- majeranek
- 3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
1. Jabłka obierz, oczyść i potnij na cząstki. Ułóż je w naczyniu posmarowanym olejem. Oprósz solą. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 st. 2. Parmezan zetrzyj. Na blachę wyłożoną pergaminem nałóż porcje sera. Dociśnij tak, by powstały krążki. Piecz 5 min w 180 st. Wystudź na blasze. Zdejmij łopatką. 3. Ziemniaki, pietruszkę i seler obierz, pokrój. Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj, zeszklij, na maśle. Dołóż pokrojone warzywa. Dodaj bulion i gotuj 15 minut. Pory oczyść, pokrój i dodaj do zupy. Dołóż upieczone jabłka. Gotuj jeszcze 5 minut. 4. Trochę plasterków pora wyjmij do dekoracji. Zupę zmiksuj na gładko. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Rozlej do miseczek. Każdą porcję skrop oliwą. Udekoruj majerankiem oraz odłożonym porem. Podawaj z serowymi czipsami.

Groszkowa z chrzanem
Składniki
- 40 dag mrożonego zielonego groszku
- 8 szkl. bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2/3 szkl. śmietany 18 proc.
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 1 cebulka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 16 kromek bagietki
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1.Ziemniaki obierz, zalej bulionem i gotuj 20 min. Cebulę i 2 ząbki czosnku obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do ziemniaków z chrzanem i groszkiem. Gotuj 10 minut. Zmiksuj. Połącz ze śmietaną. 2. Pozostały czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z masłem. Posmaruj tym kromki bułki z obu stron. Zrumień na rozgrzanej patelni. Zupę przypraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.

Marchewkowa z imbirem
Składniki
- 6-7 średnich marchewek,
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek (ok. 3 cm) świeżego imbiru
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki oliwy
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 szkl. śmietany 18 proc.,
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób przygotowania
1. Marchewki obierz, 2 pokrój w cienkie plasterki. Rozłóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Skrop oliwą. Posyp solą. Piecz 10 minut w 175 st. Czipsy studź 10 minut w wyłączonym piekarniku. Potem drzwiczki uchyl i studź czipsy 10 minut. Wyjmij. 2. Pozostałe marchewki, cebulę, czosnek i imbir obierz, pokrój. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć warzywa oraz imbir. Smaż 5 minut. Zalej bulionem. Gotuj jeszcze 20 minut. Zupę zmiksuj. Wymieszaj ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Posyp czipsami z marchewki.