Kremówka w polewie

Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem i solą. Miękkie masło zmiksuj z cukrami.

Składniki na ciasto

  • 20 dag masła
  • 2,5 szkl. mąki pszennej + 3 łyżki do posypania jabłek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 1 kg twardych jabłek
  • szczypta soli;

Składniki na krem

  • 0,5 l mleka
  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 20 dag masła;

Składniki na polewę

  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 100 ml kremówki

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem i solą. Miękkie masło zmiksuj z cukrami. Miksując, dodawaj po jajku i porcji mąki. Mieszaj przez kilka minut. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Oprósz mąką, domieszaj do masy. Przełóż ją do foremki wyłożonej pergaminem. Piecz 60 minut w 180°. Ostudź.

2. Krem: mąki i cukier wymieszaj z 1/2 szkl. mleka, resztę zagotuj. Wlej zawiesinę z mąkami, zmniejsz ogień i gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudź. Masło ucieraj, dodając małe porcje budyniu.

3. Czekoladę na polewę rozpuść w kremówce. Na ciasto wyłóż masę budyniową. Polej polewą. Schładzaj 2 godz.

Z gruszkami: Zamiast jabłek możesz dodać twarde, pokrojone w większą kostkę obrane gruszki.

Czas przygotowania: 80 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje