Kremówka w polewie
Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem i solą. Miękkie masło zmiksuj z cukrami.

Składniki
na ciasto
- 20 dag masła
- 2,5 szkl. mąki pszennej + 3 łyżki do posypania jabłek
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 1 kg twardych jabłek
- szczypta soli;
na krem
- 0,5 l mleka
- po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 20 dag masła;
na polewę
- 10 dag mlecznej czekolady
- 100 ml kremówki
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem i solą. Miękkie masło zmiksuj z cukrami. Miksując, dodawaj po jajku i porcji mąki. Mieszaj przez kilka minut. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Oprósz mąką, domieszaj do masy. Przełóż ją do foremki wyłożonej pergaminem. Piecz 60 minut w 180°. Ostudź.
2. Krem: mąki i cukier wymieszaj z 1/2 szkl. mleka, resztę zagotuj. Wlej zawiesinę z mąkami, zmniejsz ogień i gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudź. Masło ucieraj, dodając małe porcje budyniu.
3. Czekoladę na polewę rozpuść w kremówce. Na ciasto wyłóż masę budyniową. Polej polewą. Schładzaj 2 godz.
Z gruszkami: Zamiast jabłek możesz dodać twarde, pokrojone w większą kostkę obrane gruszki.
Czas przygotowania: 80 minut