Kremówka w polewie
Takiego ciasta nie powstydziłaby się najlepsza cukiernia w mieście. Jest łatwiejsze w przygotowaniu niż ci się wydaje!
Na ciasto:
20 dag masła
2,5 szkl. mąki pszennej + 3 łyżki do posypania jabłek
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
1 kg twardych jabłek
szczypta soli;
Na krem:
0,5 l mleka
po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
1/2 szkl. drobnego cukru
20 dag masła;
Na polewę:
10 dag mlecznej czekolady
100 ml kremówki
Przygotowanie:
Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem i solą. Miękkie masło zmiksuj z cukrami. Miksując, dodawaj po jajku i porcji mąki. Mieszaj przez kilka minut. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Oprósz mąką, domieszaj do masy. Przełóż ją do foremki wyłożonej pergaminem. Piecz 60 minut w 180°. Ostudź.
Krem: mąki i cukier wymieszaj z 1/2 szkl. mleka, resztę zagotuj. Wlej zawiesinę z mąkami, zmniejsz ogień i gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudź. Masło ucieraj, dodając małe porcje budyniu.
Czekoladę na polewę rozpuść w kremówce. Na ciasto wyłóż masę budyniową. Polej polewą. Schładzaj 2 godz.
Jeśli masz ochotę na małą zmianę, zamiast jabłek możesz dodać twarde, pokrojone w większą kostkę obrane gruszki.
***
Zobacz także: