Kremówki kokosowe
Kremówki z dwoma rodzajami masy.
Na ciasto:
- 1/2 kostki masła lub margaryny,
- 1/2 szklanki cukru,
- ok. 2 szklanek pszennej mąki,
- 3 jajka,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Na masę budyniową:
- 1 litr mleka,
- 2-3 budynie waniliowe
Na masę kokosową:
- 2 jajka,
- 1/2 szkl. cukru,
- 20 dag wiórków kokosowych,
- 1/2 kostki masła,
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Zagniatam ciasto, rozkładam je na wysmarowanej blasze.
2. Gotuję na mleku budyń (musi być gęsty). Nieco przestudzam, wykładam na ciasto.
3. Masło rozpuszczam, schładzam. Z białek ubijam sztywną pianę, dodaję cukier, żółtka, wiórki kokosowe, delikatnie mieszam. Dodaję rozpuszczone masło, znowu mieszam i wykładam masę na ciasto.
4. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 40 minut. Przestudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.