Krewetki na pomidorach
Oryginalna przystawka!
Składniki:
- 20 dag małych kopytek (gnocchi)
- 12 dużych krewetek, imbir
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, cytryna
- 2-3 pomidory
- 1 cebula, olej
- 2-3 łyżki bazyliowego pesto
- sól, pieprz
- listki bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
1. Kopytka wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Wyjmij łyżką cedzakową, trzymaj w cieple.
2. Krewetki oczyść starannie, opłucz i osusz. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć krewetki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Oprósz całość solą i mielonym imbirem (pół łyżeczki), skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, Smaż, mieszając, kilka minut. Krewetki zdejmij z patelni. Lekko przestudź, pozbaw pancerzy.
3. Pomidory przelej wrzątkiem, a potem zimną wodą, obierz. Usuń gniazda nasienne, miąższ posiekaj. Wymieszaj z poszatkowaną cebulą. Dopraw łyżką oleju, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Porcje sałatki rozłóż na talerze. Na nich umieść kopytka i krewetki. Dekoruj danie zielonym sosem pesto oraz listkami świeżej bazylii.