Krewetki w sosie curry
Egzotyczna przekąska.
Składniki:
- krewetki tygrysie - 300g
- olej słonecznikowy - 3 łyżki
- kurkuma - 1 łyżeczka
- imbir - 1/2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- czosnek - 2 ząbki
- sos piri-piri np. "Tarsmak" - 1 łyżeczka
- mleczko kokosowe - 150ml
- sos sojowy - 1/2 łyżeczki
- sól do smaku
Przygotowanie:
1. Na patelnię wlać olej, dodać kurkumę, imbir, gałką, i wyciśnięty czosnek. Całość chwilę podsmażyć, dodać sos piri-piri, obrane z pancerza krewetki i wszystko wymieszać. Wlać mleczko kokosowe, dodać sos sojowy, sól do smaku i krótką chwilę poddusić mieszając.
2. Podawać z ryżem lub białym pieczywem.