Krokiety rybno-kapuściane

Pomysłowe krokiety.

Krokiety rybno-kapuściane
Krokiety rybno-kapuściane123RF/PICSEL

Ciasto: 2 szklanki mąki, szklanka mleka, łyżka oleju, szklanka wody gazowanej, 2 jajka.
Farsz: pół kg kiszonej kapusty, pół kg mintaja, 2 duże marchewki, cebula, 1/3 kostki margaryny, sól, pieprz, sok z cytryny, łyżeczka posiekanej natki. Ponadto: jajko, bułka tarta, olej.

1. Ciasto: składniki zmiksuj ze szczyptą soli. Odstaw na 30 min. Usmaż naleśniki.

2. Farsz: kapustę opłucz, odciśnij, pokrój. Cebulę posiekaj. Marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Margarynę stop w rondlu, włóż warzywa, duś do miękkości. Ew. podlej wodą.

3. Rybę skrop sokiem z cytryny, pokrój w drobną kostkę. Dodaj do warzyw, duś 10 min. Dodaj natkę, przypraw. Farsz ułóż na naleśnikach, zwiń. Krokiety panieruj z jajku i bułce tartej. Usmaż na oleju.

Przepis przysłała Izabela Boguś z Brzostówka

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas