Krokiety ziemniaczane

Oto przepis na pyszne krokiety ziemniaczane. Smakują doskonale.

Oto przepis na pyszne krokiety ziemniaczane
Oto przepis na pyszne krokiety ziemniaczane 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3/4 kg ziemniaków,
  • jajko,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • szklanka drobnej tartej bułki,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • olej do smażenia,
  • pieprz

Na farsz:

  • 4 jajka na twardo,
  • duży pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • przyprawy,
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupki i drobno posiekaj. Szczypiorek opłucz i również drobno posiekaj. 2. Z ziemniaków, przesianej mąki i surowego jajka zagnieć ciasto, przypraw do smaku papryką i pieprzem. Rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm, a następnie pokrój ciasto na kwadraty.

3. Posiekane jajka na twardo i szczypiorek wymieszaj z jogurtem. Przypraw do smaku pieprzem oraz przyprawą "Warzywko". Na każdym kwadracie układaj farsz i mocno zlepiaj brzegi. Następnie panieruj w tartej bułce. W szerokim garnku rozgrzej 1/2 litra oleju (musi być go dość dużo, bo krokiety smaży się podobnie jak pączki). W głębokim oleju smaż krokiety na złoty kolor. Osącz je z tłuszczu, układając na papierowym ręczniku. 4. Krokiety można podawać do czystych zup lub jako danie samodzielne.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas