Król lew - dzieci to uwielbiają!
Tak podane danie zachwyci każde dziecko!
Składniki:
- 500 g zielonej fasolki
- Sól
- Szczypta cukru
- 1 kg ziemniaków
- 1 mała cebula
- 400 g mieszanego mięsa mielonego
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- Czarny pieprz
- 3 łyżki oleju
- Pół pęczka pietruszki
- 1 czerwona papryka
- 200 ml mleka
- 50 g + 1 łyżka masła
- Tarta gałka muszkatołowa
- Keczup
Przygotowanie:
Fasolkę gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować 20 min. W osolonym wrzątku. Fasolkę odcedzić
Cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, solą i pieprzem. Uformować ok. 20 małych płaskich kotlecików. Usmażyć je na rozgrzanym oleju.
Natkę pietruszki drobno pokroić, paprykę pokroić w paseczki.
Ziemniaki odcedzić, odparować, dodać mleko, 50 g masła i ubić. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
W rondelku roztopić masło i obtoczyć w nim fasolkę. Puree ziemniaczane nakładać na talerze i rozsmarować. Kotleciki układać jako oczy (dodać po kleksie keczupu) i nos. Z fasoli zrobić wąsy, a z papryki buzię. Posypać natką pietruszki.