Reklama

Reklama

Król lew - dzieci to uwielbiają!

Tak podane danie zachwyci każde dziecko!

Składniki:

  • 500 g zielonej fasolki
  • Sól
  • Szczypta cukru
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 400 g mieszanego mięsa mielonego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • Czarny pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • Pół pęczka pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • 200 ml mleka
  • 50 g + 1 łyżka masła
  • Tarta gałka muszkatołowa
  • Keczup

Reklama

Przygotowanie:

Fasolkę gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować 20 min. W osolonym wrzątku. Fasolkę odcedzić

Cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, solą i pieprzem. Uformować ok. 20 małych płaskich kotlecików. Usmażyć je na rozgrzanym oleju.

Natkę pietruszki drobno pokroić, paprykę pokroić w paseczki.

Ziemniaki odcedzić, odparować, dodać mleko, 50 g masła i ubić. Doprawić solą i gałką muszkatołową.

W rondelku roztopić masło i obtoczyć w nim fasolkę. Puree ziemniaczane nakładać na talerze i rozsmarować. Kotleciki układać jako oczy (dodać po kleksie keczupu) i nos. Z fasoli zrobić wąsy, a z papryki buzię.  Posypać natką pietruszki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje