Królewski sernik
Bo cóż to za święta bez sernika...
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- kostka masła
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- łyżka kakao
Masa:
- 1 kg półtłustego twarogu
- kostka masła
- 6 żółtek
- 10 białek
- półtorej szklanki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek śmietankowy
- sól
Przygotowanie:
Ciasto: wszystkie składniki posiekaj, zagnieć. Ciasto podziel na pół, uformuj kule, schłodź.
Masa: twaróg zmiel z masłem. Dodaj żółtka, cukier, sól, mąkę, proszek do pieczenia i olejek, zmiksuj. Dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj.
Okrągłą formę natłuść, posyp bułką tartą. Połowę ciasta zetrzyj wprost do formy na tarce o dużych oczkach. Wlej masę serową, zetrzyj resztę ciasta. Piecz godzinę i 10 minut w temp. 180°C.