Reklama

Królewski sernik

Królewski sernik to wyjątkowy wypiek, ale szkoda, by pojawiał się na stole jedynie w święta. Polecamy go na weekend, w ramach rozpieszczania rodziny! Królewski sernik rozpływa się w ustach!


Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • łyżka kakao (opcjonalnie)

Składniki na masę

  • 1 kg półtłustego twarogu
  • kostka masła
  • 6 żółtek
  • 10 białek
  • półtorej szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek śmietankowy
  • sól

Królewski sernik - przygotowanie

Ciasto: wszystkie składniki posiekaj, zagnieć. Ciasto podziel na pół, uformuj kule, schłodź.

Masa: twaróg zmiel z masłem. Dodaj żółtka, cukier, sól, mąkę, proszek do pieczenia i olejek, zmiksuj. Dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Staraj się nie napowietrzać masy za bardzo, bo sernik urośnie, ale potem opadnie.

Okrągłą formę natłuść, posyp bułką tartą. Połowę ciasta zetrzyj wprost do formy na tarce o dużych oczkach. Wlej masę serową, zetrzyj resztę ciasta. Piecz godzinę i 10 minut w temp. 180°C.

Studź najlepiej w lekko uchylonym piekarniku, a następnie pozostaw do całkowitego wystygnięcia w temperaturze pokojowej.

Reklama

Sprawdź też przepisy na pyszne desery:

Biszkopt rzucany

Tort Dacquoise

Ciasto kakaowe z jednym jajkiem

Zobacz również:



INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sernik | domowy sernik | ciasta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy