Królik duszony w winie
Na elegancką kolację.
- 1 tuszka z królika,
- 3 łyżki oliwy,
- zioła prowansalskie,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła, szklanka wina,
- sól, ziele angielskie, ziarna jałowca,
- pół szklanki śmietany, suszone śliwki.
Przygotowanie:
Sprawioną tuszkę królika natrzeć oliwą, ziołami, czosnkiem, dodać jałowiec i ziele angielskie, posolić. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i czosnkiem, położyć tuszkę, polać ją oliwą i białym winem. Dusić, uważając, aby się nie przypaliła. Od czasu do czasu polewać sosem. Pod koniec duszenia można dodać śmietanę albo kilka suszonych śliwek.
Czas przygotowania 40 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".