Królik ze śliwkami
W pysznym sosie.

Składniki na 4 porcje:
- 1 tuszka królika, - 3 litry piwa, - zielona papryka, marchew, - cebula, - ząbek czosnku, - gałązka tymianku, - liść laurowy, - 200 g suszonych śliwek, - łyżeczka musztardy, - 1 tabliczka gorzkiej czekolady, - 4 łyżki cukru, - sól oraz pieprz.
Przygotowanie:
Ze sprawionego królika oddzielić udka, schować je do lodówki. Tuszkę zanurzyć w piwie na 24 godziny. Warzywa umyć i drobno pokroić. Królika osączyć z piwa i przyrumienić w gorącym piekarniku. Włożyć z powrotem do piwa. Dodać warzywa i przyprawy, zalać 1 litrem wody i gotować ok. 4-5 godzin na małym ogniu. Wyjąć królika, a płyn przecedzić przez sito. Postawić go na ogniu, by trochę odparował. Śliwki namoczyć. Udka ponacinać, wysmarować od wewnątrz musztardą, pieprzem, solą, nadziać śliwkami. Udka obrumienić na tłuszczu i piec w piekarniku 20 minut. Do sosu wrzucić tabliczkę czekolady, karmel zrobiony z 4 łyżek cukru i kilka suszonych śliwek. Polać nim mięso.
Czas przygotowania 40 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!