Królik ze śliwkami
W pysznym sosie.
- 1 tuszka królika,
- 3 litry piwa,
- zielona papryka, marchew,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- gałązka tymianku,
- liść laurowy,
- 200 g suszonych śliwek,
- łyżeczka musztardy,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 4 łyżki cukru,
- sól oraz pieprz.
Przygotowanie:
Ze sprawionego królika oddzielić udka, schować je do lodówki. Tuszkę zanurzyć w piwie na 24 godziny. Warzywa umyć i drobno pokroić. Królika osączyć z piwa i przyrumienić w gorącym piekarniku. Włożyć z powrotem do piwa. Dodać warzywa i przyprawy, zalać 1 litrem wody i gotować ok. 4-5 godzin na małym ogniu. Wyjąć królika, a płyn przecedzić przez sito. Postawić go na ogniu, by trochę odparował.
Śliwki namoczyć. Udka ponacinać, wysmarować od wewnątrz musztardą, pieprzem, solą, nadziać śliwkami. Udka obrumienić na tłuszczu i piec w piekarniku 20 minut. Do sosu wrzucić tabliczkę czekolady, karmel zrobiony z 4 łyżek cukru i kilka suszonych śliwek. Polać nim mięso.
Czas przygotowania 40 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!