Krucha tarta z owocami leśnymi
Kolorowe owoce nadają jej nieco kwaśnego smaku, który równoważy słodka posypka. To wszystko w połączeniu z maślanym, kruchym ciastem sprawia, że ciasto jest wyjątkowo pyszne i znika w mgnieniu oka.

Składniki
- 40 dag jeżyn
- 40 dag malin
- 4 łyżki miodu wielokwiatowego
- 3 łyżki bułki tarte
- ciasto:
- 2 szkl. mąki krupczatki
- 1/3 szkl. cukru
- 3 żółtka
- 1 kostka schłodzonego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18 proc. qszczypta soli
- posypka:
- 1/3 kostki masła
- po 4 łyżki cukru i mąki krupczatki
- 2/3 szkl. mielonych migdałów
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło posiekaj na kawałeczki i wymieszaj nożem z cukrem, żółtkami oraz śmietaną. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto - jeśli jest za suche i nie chce się zlepić w kulę, dodaj jeszcze trochę śmietany. Ciastem od razu wylep dużą tortownicę i schowaj ją do lodówki na 30 minut.2. Posypka: masło rozetrzyj z cukrem i mąką. Dodaj migdały, zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika. Rozgrzej piekarnik do 190 st. Ciasto w tortownicy ponakłuwaj widelcem. Podpiecz przez 15 minut, do zezłocenia. Ostudź. 3. Jeżyny i maliny umyj, osusz. Wymieszaj z miodem i bułką (bułka pochłonie nadmiar wilgoci z owoców i zapobiegnie rozmoczeniu ciasta). Aby ciasto nie namokło, możesz też pod koniec podpiekania posmarować je cienką warstwą roztrzepanego białka. Owoce rozłóż na podpieczonym spodzie. 4. Zmrożone ciasto zetrzyj na tarce o dużych otworkach wprost na owoce. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 st. Piecz ciasto jeszcze ok. 30 minut.