Krucha tarta z owocami leśnymi

Kolorowe owoce nadają jej nieco kwaśnego smaku, który równoważy słodka posypka. To wszystko w połączeniu z maślanym, kruchym ciastem sprawia, że ciasto jest wyjątkowo pyszne i znika w mgnieniu oka.

Krucha tarta z owocami leśnymi
Krucha tarta z owocami leśnymi123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło posiekaj na kawałeczki i wymieszaj nożem z cukrem, żółtkami oraz śmietaną. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto - jeśli jest za suche i nie chce się zlepić w kulę, dodaj jeszcze trochę śmietany. Ciastem od razu wylep dużą tortownicę i schowaj ją do lodówki na 30 minut.

2. Posypka: masło rozetrzyj z cukrem i mąką. Dodaj migdały, zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika. Rozgrzej piekarnik do 190 st. Ciasto w tortownicy ponakłuwaj widelcem. Podpiecz przez 15 minut, do zezłocenia. Ostudź. 

3. Jeżyny i maliny umyj, osusz. Wymieszaj z miodem i bułką (bułka pochłonie nadmiar wilgoci z owoców i zapobiegnie rozmoczeniu ciasta). Aby ciasto nie namokło, możesz też pod koniec podpiekania posmarować je cienką warstwą roztrzepanego białka. Owoce rozłóż na podpieczonym spodzie. 

4. Zmrożone ciasto zetrzyj na tarce o dużych otworkach wprost na owoce. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 st. Piecz ciasto jeszcze ok. 30 minut.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas