Kruche babeczki szpinakowe
W takiej wersji posmakują nawet tym, którzy nie lubią szpinaku.
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka, sól
Nadzienie:
- 15 dag sera pleśniowego
- pęczek szpinaku (lub op. mrożonego)
- 3 ząbki czosnku
- jajko
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- oliwa
- 4 łyżki śmietany 12-proc.
Przygotowanie:
Ciasto: mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli i masło, posiekaj. Dodaj resztę składników, zagnieć. Wstaw na 30 min do lodówki.
Ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm, wylep natłuszczone foremki. Ciasto na dnie foremek ponakłuwaj, wyłóż papierem do pieczenia, wsyp suchy groch (dzięki niemu ciasto nie urośnie w czasie pieczenia). Piecz 8-12 minut w temp. 200°C. Ostudź, groch usuń razem z papierem.
Nadzienie: czosnek posiekaj. Szpinak oczyść. Oliwę rozgrzej na patelni, zeszklij czosnek. Dodaj szpinak, podduś. Przypraw. Dodaj śmietanę wymieszaną z jajkiem, duś 1-2 minuty. Nadzieniem napełnij babeczki, przykryj pokrojonym serem pleśniowym.