Reklama

Reklama

Kruche babeczki szpinakowe

W takiej wersji posmakują nawet tym, którzy nie lubią szpinaku.

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka, sól

Reklama

Nadzienie:

  • 15 dag sera pleśniowego
  • pęczek szpinaku (lub op. mrożonego)
  • 3 ząbki czosnku
  • jajko
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa
  • 4 łyżki śmietany 12-proc.

Przygotowanie:

Ciasto: mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli i masło, posiekaj. Dodaj resztę składników, zagnieć. Wstaw na 30 min do lodówki.

Ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm, wylep natłuszczone foremki. Ciasto na dnie foremek ponakłuwaj, wyłóż papierem do pieczenia, wsyp suchy groch (dzięki niemu ciasto nie urośnie w czasie pieczenia). Piecz 8-12 minut w temp. 200°C. Ostudź, groch usuń razem z papierem.

Nadzienie: czosnek posiekaj. Szpinak oczyść. Oliwę rozgrzej na patelni, zeszklij czosnek. Dodaj szpinak, podduś. Przypraw. Dodaj śmietanę wymieszaną z jajkiem, duś 1-2 minuty. Nadzieniem napełnij babeczki, przykryj pokrojonym serem pleśniowym.


Dowiedz się więcej na temat: ciasto | babeczki | ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje