Kruche babeczki z kajmakiem i orzechami

Słodka przekąska!

Babeczki z kajmakiem i orzechami
Babeczki z kajmakiem i orzechami materiały prasowe

Składniki:

  • 150 g zimnego masła
  • 250 g przesianej mąki
  • szczypta soli
  • 75 g
  • 1 duże żółtko

Składniki na nadzienie

  • 460 g kajmaku tradycyjnego np. Bakalland
  • 100 g orzechów włoskich np. Bakalland

Przygotowanie:

Przepis na ciasto:

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder i szczyptę soli. Następnie zimne masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Całość delikatnie siekamy nożem. Do wszystkiego dodajemy 1 żółtko i ponownie delikatnie siekamy.

2. Całe ciasto zagniatamy, płynnie i szybko, tak aby nie ogrzać go za bardzo ciepłem dłoni. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy na ok 45. minut do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy do małych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20 minut.

Przepis na nadzienie:

1. Wystudzone babeczki wyjmujemy delikatnie z foremek i przekładamy w papilotki. Masę kajmakową mieszamy z posiekanymi orzechami. Następnie za pomocą szprycy do kremu wypełniamy spody babeczek nadzieniem. Na koniec posypujemy gotowe babeczki orzechami.

Wielkanoc 2016
Wielkanoc 2016INTERIA.PL
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas