Kruche babeczki z kajmakiem i orzechami
Słodka przekąska!
Składniki:
- 150 g zimnego masła
- 250 g przesianej mąki
- szczypta soli
- 75 g
- 1 duże żółtko
Składniki na nadzienie
- 460 g kajmaku tradycyjnego np. Bakalland
- 100 g orzechów włoskich np. Bakalland
Przygotowanie:
Przepis na ciasto:
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder i szczyptę soli. Następnie zimne masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Całość delikatnie siekamy nożem. Do wszystkiego dodajemy 1 żółtko i ponownie delikatnie siekamy.
2. Całe ciasto zagniatamy, płynnie i szybko, tak aby nie ogrzać go za bardzo ciepłem dłoni. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy na ok 45. minut do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy do małych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20 minut.
Przepis na nadzienie:
1. Wystudzone babeczki wyjmujemy delikatnie z foremek i przekładamy w papilotki. Masę kajmakową mieszamy z posiekanymi orzechami. Następnie za pomocą szprycy do kremu wypełniamy spody babeczek nadzieniem. Na koniec posypujemy gotowe babeczki orzechami.