Kruche ciasteczka
Takie ciasteczka będą smakowały jeszcze bardziej gdy zrobisz je razem z dzieckiem. Kruche ciasteczka możecie ozdabiać na wiele sposobów: lukrem, cukrem pudrem, czy też polewą czekoladową lub tak jak w przepisie - jagodami.
Składniki na ok. 30 sztuk:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 25 dag zimnej margaryny lub masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 12 proc. lub gęstego jogurtu typu greckiego
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- 15 dag jagód (świeżych lub mrożonych)
Ponadto:
- folia spożywcza
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj przesiany cukier puder, cukier wanilinowy, pokrojoną na małe kawałki margarynę lub masło, żółtka oraz śmietanę lub jogurt. Szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min.
2. Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Foremką w kształcie motylka wytnij ciasteczka. W każdym ciasteczku delikatnie zrób małe wgłębienia i wciśnij w nie jagody. Ciasteczka przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Wstaw blachę z ciasteczkami, piecz 15-20 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Rada: W ciasteczka zamiast jagód możesz powciskać rodzynki, suszoną żurawinę, kolorowe groszki czekoladowe lub z orzechem w środku. Ciasteczka można również przygotować bez owoców a po wystudzeniu udekorować je pisakami tortowymi lub samodzielnie przygotowanym lukrem (może być kolorowy) i posypać kolorowymi posypkami cukrowymi.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut
Sztuka: 130 kilokalorii