Kruche ciasteczka do kawy
Ciastka o rumowym aromacie.
- 2 szklanki mąki /ok. 35 dag/,
- 25 dag masła,
- 20 dag cukru,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 2 żółtka,
- 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki rumu lub kilka kropli aromatu rumowego,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól;
Oraz:
- 2 białka do posmarowania,
- cynamon,
- brązowy cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Mąkę przesiać ze szczypta soli, obłożyć pokrojonym na plasterki miękkim masłem i posiekać nożem, aż powstaną małe grudki. Dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę oraz rum. Wszystkie składniki ponownie posiekać nożem, potem szybko końcami palców zagnieść kruche ciasto.
Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na oproszonej szczypta mąki stolnicy na placek grubości około 0,5 cm. Foremkami o różnych kształtach wyciąć nieduże ciasteczka.
Ciasteczka ułożyć na natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze. Wierzch posmarować białkiem i posypać cynamonem oraz grubym cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 - 15 minut. Lekko ostudzić, zdjąć z blachy, ułożyć na kratce i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, by pozostały kruche.
Lubisz słodkości? Zobacz też: