Kruche ciasteczka: słodziutkie, choć bez cukru
Słodycz deseru wcale nie musi pochodzić z białego cukru. Oto przepisy na wypieki z jego zdrowymi zamiennikami.

Markizy z dżemem z wiśni
Składniki
- 10 łyżek płatków owsianych
- 12 łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- 3-4 łyżki masła orzechowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka stewii w proszku lub płynie
- 1 słoik (ok. 370 ml) dżemu wiśniowego słodzonego stewią albo ksylitolem
Sposób przygotowania
Płatki zmiel na mąkę, połącz z mąką pszenną i proszkiem. Masło utrzyj ze stewią. Wbij jajka. Dodaj sypkie składniki i szybko zagnieć gładkie ciasto. Schładzaj przez 30 minut. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wytnij 48 kółek (ew. gwiazdek). W połowie ciastek zrób otworki. Ciastka piecz 15 minut w 180°C. Po wystudzeniu pełne ciastka posmaruj lekko podgrzanym i przetartym dżemem. Przykryj ciastkami z otworkami. Ew. markizy oprósz ksylitolem.

Twarogowe rogaliki z jabłkiem
Składniki
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 kostka (ok. 25 dag) chudego twarogu
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- ksylitol w proszku do posypania
Sposób przygotowania
Twaróg utrzyj na gładko. Dodaj masło i mąkę przesianą wcześniej z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszaj mikserem albo zagnieć rękoma (ciasto może być lekko klejące). Włóż je do lodówki na 1 godzinę. Jabłka obierz, wytnij środki z pestkami. Miąższ pokrój na 24 kawałki. Od razu skrop je sokiem z cytryny. Schłodzone ciasto podziel na 2 porcje. Rozwałkuj na cienkie placki. Każdy potnij na 12 trójkątów. Rozłóż jabłka. Zwiń, formując rogaliki. Piecz przez 25 minut w temp. 180°C. Posyp ksylitolem.