Kruche ciasteczka: słodziutkie, choć bez cukru

Słodycz deseru wcale nie musi pochodzić z białego cukru. Oto przepisy na wypieki z jego zdrowymi zamiennikami.

Ciastka z dżemem
Ciastka z dżemem123RF/PICSEL

Markizy z dżemem z wiśni

Sposób przygotowania

Płatki zmiel na mąkę, połącz z mąką pszenną i proszkiem. Masło utrzyj ze stewią. Wbij jajka. Dodaj sypkie składniki i szybko zagnieć gładkie ciasto. Schładzaj przez 30 minut. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wytnij 48 kółek (ew. gwiazdek). W połowie ciastek zrób otworki. Ciastka piecz 15 minut w 180°C. Po wystudzeniu pełne ciastka posmaruj lekko podgrzanym i przetartym dżemem. Przykryj ciastkami z otworkami. Ew. markizy oprósz ksylitolem.

Kruche rogaliki
Kruche rogaliki123RF/PICSEL

Twarogowe rogaliki z jabłkiem

Sposób przygotowania

Twaróg utrzyj na gładko. Dodaj masło i mąkę przesianą wcześniej z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszaj mikserem albo zagnieć rękoma (ciasto może być lekko klejące). Włóż je do lodówki na 1 godzinę. Jabłka obierz, wytnij środki z pestkami. Miąższ pokrój na 24 kawałki. Od razu skrop je sokiem z cytryny. Schłodzone ciasto podziel na 2 porcje. Rozwałkuj na cienkie placki. Każdy potnij na 12 trójkątów. Rozłóż jabłka. Zwiń, formując rogaliki. Piecz przez 25 minut w temp. 180°C. Posyp ksylitolem. 

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas