Reklama

Reklama

Kruche ciasteczka: słodziutkie, choć bez cukru

Słodycz deseru wcale nie musi pochodzić z białego cukru. Oto przepisy na wypieki z jego zdrowymi zamiennikami.

Markizy z dżemem z wiśni

Składniki dla: 24 sztuki

Składniki

  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki masła orzechowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka stewii w proszku lub płynie
  • 1 słoik (ok. 370 ml) dżemu wiśniowego słodzonego stewią albo ksylitolem

Sposób przygotowania

Płatki zmiel na mąkę, połącz z mąką pszenną i proszkiem. Masło utrzyj ze stewią. Wbij jajka. Dodaj sypkie składniki i szybko zagnieć gładkie ciasto. Schładzaj przez 30 minut. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wytnij 48 kółek (ew. gwiazdek). W połowie ciastek zrób otworki. Ciastka piecz 15 minut w 180°C. Po wystudzeniu pełne ciastka posmaruj lekko podgrzanym i przetartym dżemem. Przykryj ciastkami z otworkami. Ew. markizy oprósz ksylitolem.

Twarogowe rogaliki z jabłkiem

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 kostka (ok. 25 dag) chudego twarogu
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • ksylitol w proszku do posypania

Sposób przygotowania

Twaróg utrzyj na gładko. Dodaj masło i mąkę przesianą wcześniej z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszaj mikserem albo zagnieć rękoma (ciasto może być lekko klejące). Włóż je do lodówki na 1 godzinę. Jabłka obierz, wytnij środki z pestkami. Miąższ pokrój na 24 kawałki. Od razu skrop je sokiem z cytryny. Schłodzone ciasto podziel na 2 porcje. Rozwałkuj na cienkie placki. Każdy potnij na 12 trójkątów. Rozłóż jabłka. Zwiń, formując rogaliki. Piecz przez 25 minut w temp. 180°C. Posyp ksylitolem. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje