Reklama

Reklama

Kruche ciasteczka: słodziutkie, choć bez cukru

Słodycz deseru wcale nie musi pochodzić z białego cukru. Oto przepisy na wypieki z jego zdrowymi zamiennikami.

Markizy z dżemem z wiśni

Składniki dla: 24 sztuki

Składniki

  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki masła orzechowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka stewii w proszku lub płynie
  • 1 słoik (ok. 370 ml) dżemu wiśniowego słodzonego stewią albo ksylitolem

Sposób przygotowania

Płatki zmiel na mąkę, połącz z mąką pszenną i proszkiem. Masło utrzyj ze stewią. Wbij jajka. Dodaj sypkie składniki i szybko zagnieć gładkie ciasto. Schładzaj przez 30 minut. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wytnij 48 kółek (ew. gwiazdek). W połowie ciastek zrób otworki. Ciastka piecz 15 minut w 180°C. Po wystudzeniu pełne ciastka posmaruj lekko podgrzanym i przetartym dżemem. Przykryj ciastkami z otworkami. Ew. markizy oprósz ksylitolem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje