Kruche ciasteczka z malinami

Pyszna fit przekąska na deser

Składniki

  • mąka orkiszowa, 350 g
  • masło bez soli, 200 g
  • cukier brzozowy, 100 g
  • ugotowane żółtko, 3 szt.
  • białko, 2 szt.
  • maliny, kilka sztuk

Sposób przygotowania

Mąkę z masłem siekamy nożem. Ugotowane żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Z tak powstałej mieszanki ugniatamy ciasto i odkładamy je na 30 minut w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu wałkujemy ciasto dość cienko, bierzemy 2 krążki do wycinania, jeden o średnicy niewiele większej od maliny, drugi dwa razy większy. Większym krążkiem wycinamy ciasto, a mniejszym z nich wycinamy dziury w połowie przygotowanych ciasteczek. Delikatnie roztrzepujemy białko, zamoczonym w nim pędzelkiem smarujemy całe krążki i sklejamy je z krążkami z wyciętą dziurą. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je białkiem z jajka. Pieczemy w temperaturze 180 st. C do uzyskania jasnozłotego koloru, 10 minut przed końcem pieczenia na każde ciastko w wyciętym miejscu kładziemy malinę.

Przepis pochodzi z książki: "Kuchnia Fit" Konrada Gacy.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje