Kruche ciastka

Kruche ciasteczka maślane z dodatkiem malinowego dżemu nie tylko cieszą oko, ale też wyśmienicie smakują. Już samo ich przygotowanie jest świetną zabawą - za pomocą foremek można im nadać dowolny kształt.

Kruche ciasteczka z dżemem malinowym
Kruche ciasteczka z dżemem malinowym123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Zimne masło posiekaj z mąką i szczyptą soli. Dodaj drobny cukier do wypieków, cukier waniliowy oraz jajko. Z podanych składników szybko zagnieć kruche ciasto. 

2. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3 mm. Małą szklaneczką lub foremką wykrawaj kółka. W połowie mniejszą foremką wytnij środki. Ciastka rozłóż na pokrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika. Piecz 13-15 minut w temp. 180°C. 

3. Dżem malinowy (lub inny ulubiony) lekko podgrzej w rondelku, przetrzyj przez sito (aby pozbyć się kawałków owoców). Posmaruj całe ciasteczka. Przykryj ciasteczkami z dziurką. Posyp cukrem pudrem. 


Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas