Kruche ciastka
Kruche ciasteczka maślane z dodatkiem malinowego dżemu nie tylko cieszą oko, ale też wyśmienicie smakują. Już samo ich przygotowanie jest świetną zabawą - za pomocą foremek można im nadać dowolny kształt.
Sposób przygotowania:
1. Zimne masło posiekaj z mąką i szczyptą soli. Dodaj drobny cukier do wypieków, cukier waniliowy oraz jajko. Z podanych składników szybko zagnieć kruche ciasto.
2. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3 mm. Małą szklaneczką lub foremką wykrawaj kółka. W połowie mniejszą foremką wytnij środki. Ciastka rozłóż na pokrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika. Piecz 13-15 minut w temp. 180°C.
3. Dżem malinowy (lub inny ulubiony) lekko podgrzej w rondelku, przetrzyj przez sito (aby pozbyć się kawałków owoców). Posmaruj całe ciasteczka. Przykryj ciasteczkami z dziurką. Posyp cukrem pudrem.