Kruche motylki

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 130 kilokalorii.

Sprawdź przepis!
Sprawdź przepis!123RF/PICSEL

Przygotowanie:

1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj przesiany cukier puder, cukier wanilinowy, pokrojoną na małe kawałki margarynę lub masło, żółtka oraz śmietanę lub jogurt. Szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min.

2. Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Foremką w kształcie motylka wytnij ciasteczka. W każdym ciasteczku delikatnie zrób małe wgłębienia i wciśnij w nie jagody. Ciasteczka przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Wstaw blachę z ciasteczkami, piecz 15-20 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Rada: W ciasteczka zamiast jagód możesz powciskać rodzynki, suszoną żurawinę, kolorowe groszki czekoladowe lub z orzechem w środku. Ciasteczka można również przygotować bez owoców, a po wystudzeniu udekorować je pisakami tortowymi lub samodzielnie przygotowanym lukrem (może być kolorowy) i posypać kolorowymi posypkami cukrowymi.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas