Reklama

Reklama

Kruche motylki

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 130 kilokalorii.

Składniki - na ok. 30 sztuk

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag zimnej margaryny lub masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 12 proc. lub gęstego jogurtu typu greckiego
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 15 dag jagód (świeżych lub mrożonych)

Przygotowanie:

1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj przesiany cukier puder, cukier wanilinowy, pokrojoną na małe kawałki margarynę lub masło, żółtka oraz śmietanę lub jogurt. Szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min.

Reklama

2. Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Foremką w kształcie motylka wytnij ciasteczka. W każdym ciasteczku delikatnie zrób małe wgłębienia i wciśnij w nie jagody. Ciasteczka przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Wstaw blachę z ciasteczkami, piecz 15-20 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Rada: W ciasteczka zamiast jagód możesz powciskać rodzynki, suszoną żurawinę, kolorowe groszki czekoladowe lub z orzechem w środku. Ciasteczka można również przygotować bez owoców, a po wystudzeniu udekorować je pisakami tortowymi lub samodzielnie przygotowanym lukrem (może być kolorowy) i posypać kolorowymi posypkami cukrowymi.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje