Skarbnica potasu i żelaza. Przyrządzaj tylko tak, by zachować właściwości
Krążą wokół niego mity: że wcale nie jest tak zdrowy jak się wydaje, że traci wszelkie swoje właściwości, gdy będzie jedzony na gorąco. Że wcale nie jest najlepszym wyborem jako uzupełnienie żelaza. Czas rozprawić się z krążącymi pogłoskami. A przy okazji zdradzić przepis na najlepsze smoothie i zielone naleśniki.

Spis treści:
Właściwości zdrowotne szpinaku
Wokół tych niepozornych zielonych liści narosło wiele mitów i niestworzonych historii. Powielane przez wiele osób zaczęły "żyć swoim życiem", przez co popularność i uznanie dla przysmaku bajkowego Popeye'a bardzo spadło, a to błąd!
Szpinak zawiera:
- Witamina C
- Witamina B6
- Kwas foliowy
- Witamina E
- Witamina K
- Witamina A
- Wapń
- Żelazo
- Magnez
- Fosfor
- Potas
- Sód
- Cynk
To prawdziwa bomba witaminowa. Dzięki przeciwutleniaczom i flawonoidom zawartym w szpinaku organizm jest lepiej chroniony przed wolnymi rodnikami, a także zmniejsza się poziom stanu zapalnego wywołanego przez różnorakie choroby. Wszystkie te substancje w połączeniu z witaminami pełnią rolę ochronną dla naszego układu sercowo-naczyniowego, dbają o prawidłowe ciśnienie krwi, dostarczają niezbędnych składników odżywczych, a także działają jak tarcza obronna przed chorobami takimi jak miażdżyca. Oprócz tego zawarta w liściach luteina i karotenoidy dbają o odpowiednie funkcjonowanie narządu wzroku.
Jak przyrządzać szpinak, by nie tracił witamin?
Zewsząd dochodzą słuchy, jakoby rzekomo szpinak nie była wcale tak zdrowy, jak się wydaje.
Mit nr 1: Szpinak po obróbce cieplnej traci swoje właściwości
Rzeczywiście, w świeżym szpinaku znajdziemy wysoką zawartość wit. C i żelaza, która zmniejsza się po podgrzaniu - uduszeniu czy ugotowaniu. Ale te składniki odżywcze nie znikają całkowicie! Pod wpływem temperatury ilość tych dwóch mikroelementów spada, ale pamiętajmy, że szpinak znacząco zmniejsza objętość podczas gotowania, dzięki czemu możemy zjeść go więcej, straty żelaza nie będą więc tak dotkliwe. Ponadto, choć jedne spadają, poziom innych witamin po obróbce cieplnej szpinaku wzrasta. Chodzi o wit. A, K i B6. Zatem można uznać ten mit za obalony. Kluczowe jest krótkie podsmażanie lub gotowanie na parze. Przegotowane warzywa zawsze będą ubogie w składniki odżywcze.
Mit nr 2: Mrożony szpinak nie ma witamin
To kompletna bzdura. Liczne badania wykazały jednoznacznie, że prawidłowo zamrożony szpinak niemal tyle samo wszystkich witamin i mikroelementów, co świeży, można go zatem jeść cały rok. Specjaliści zalecają, by zagościł w diecie na stałe nie tylko ze względu na niezbędne witaminy, ale także zawarty w zielonych warzywach chlorofil, który wspomaga oczyszczanie z toksyn, poprawia trawienie i wzmacnia odporność.
Mit nr 3: Chętnie dodawany do szpinaku czosnek "eliminuje" witaminy ze szpinaku
Kolejny mit obalony. Nie ma udowodnionego działania "niwelującego" żadnych prozdrowotnych właściwości szpinaku, jeśli będziemy go spożywać w towarzystwie czosnku. Popularne zestawienie wzmacniające smak jest więc nie tylko smaczne, ale także bezpieczne. Zyskamy zarówno witaminy zawarte w zielonych liściach jak i benefity z czosnku.
Pyszny koktajl ze szpinakiem

Jeśli zależy wam na dostarczeniu porządnej ilości żelaza, warto spróbować najprostszego sposobu na surowy szpinak: zielonego koktajlu. Ten sprawdzony przepis jest naprawdę przepyszny, a dodatek owoców sprawia, że ten koktajl stanowi doskonałe uzupełnienie leczenia anemii.
Składniki:
- garść umytych liści świeżego szpinaku
- 1 obrane kiwi (żelazo wchłania się w towarzystwie wit. C)
- łyżka pasty tahini (dodatkowe źródło żelaza)
- pół szklanki wody lub soku pomarańczowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i... gotowe
Zielone szpinakowe naleśniki

Świetnym sposobem wykorzystania szpinaku zarówno świeżego jak i mrożonego jest dodanie go do masy naleśnikowej. Takie placuszki możemy nadziać twarożkiem z przyprawami, pomidorami z fetą lub dowolnym mięsnym farszem. Wyglądają bardzo efektownie, a dzięki temu, że naleśniki smaży się bardzo krótko, zachowamy więcej żelaza obecnego w szpinaku.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki rozdrobnionego szpinaku (jeśli używamy mrożonego - rozmrozić i odcedzić z nadmiaru wody)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować robotem kuchennym na lejącą się masę. Można posolić do smaku. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Nadziać wybranym farszem.
Smacznego!