Kruchy serowiec z jagodami
Pyszny deser z owocami.

Składniki
- spód
- 1 kostka masła
- 3 szkl. mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- masa
- 30 dag mielonego twarogu
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 1 op. budyniu waniliowego
- 1/3 szkl. cukru
- 80 dag jagód i czarnych porzeczek
- kruszonka
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1/3 kostki zimnego masła
- 1 szkl. mąki pszennej
Sposób przygotowania
1. Spód: masło pokrój na kawałeczki i zagnieć z pozostałymi składnikami. Blachę (40 na 50 cm) wyłóż pergaminem. Spód wylep ciastem. Wstaw do lodówki. Masa: owoce umyj, osusz, porzeczki oderwij od gałązek. Twaróg utrzyj z jajkami, cukrem i śmietaną. Dodaj budyń i owoce. Wymieszaj. Masę rozsmaruj na spodzie i ponownie ciasto wstaw do lodówki. 2. Kruszonka: białą czekoladę zetrzyj. Masło przełóż do miseczki, dodaj czekoladę i mąkę. Składniki rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Posyp nimi placek. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz przez godzinę.