Krupnik z marchewką
Klasyczna zupa na jesienne chłody.
Składniki na 4 porcje
6-8 łyżek średniej kaszy jęczmiennej (ok. 4 łyżek na litr wywaru), 3-4 marchewki, 1 pietruszka, 40 dag serc drobiowych, 1/2 małego selera, 5-6 ziemniaków, 1-2 listki laurowe, 4-5 ziarenka ziela angielskiego, 1/2 pęczka koperku, sól, pieprz.
Przygotowanie
Serca opłukać, oczyścić. Zalać wodą (ok. 1 i 1/2 litra), lekko osolić, dodać świeżo mielony pieprz. Wrzucić listki laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości mięsa.
W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wywar z serc przecedzić. Do gorącego dodać warzywa i wsypać przepłukaną kaszę. Gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania do zupy włożyć pokrojone w plastry mięso oraz posiekany koperek. Doprawić.