Reklama

Reklama

Krupnik z ziemniakami

Krupnik kojarzy się zazwyczaj z kaszą jęczmienną. W naszym przepisie kaszę zastąpisz ziemniakami.


Składniki:

  • wędzone skrzydełko lub podudzie z kurczaka
  • włoszczyzna
  • 4 suszone grzyby
  • 4 ziemniaki
  • zielony koperek
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa warzywna
  • słodka śmietana

Reklama


Sposób przygotowania:

Grzyby zalewamy letnia odrobiną wody, zostawiamy na 1 godz. Do garnka wlewamy 4 szklanki wody, dodajemy sól, przyprawę warzywną i kurczaka, gotujemy. Gdy zawrze dodajemy opłukaną i włoszczyznę (również kapustę) oraz grzyby. Gotujemy, aż mięso zmięknie.

Płuczemy, kroimy w kostkę ziemniaki i wrzucamy do wywaru. Doprawiamy pieprzem. Gdy zupa jest gotowa wyciągamy mięso, grzyby, jarzyny, kroimy i ponownie wrzucamy do wywaru, dodajemy słodką śmietanę, posypujemy pokrojonym koperkiem, podajemy na gorąco z bezglutenowym pieczywem.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje