Krupnik z ziemniakami
Krupnik kojarzy się zazwyczaj z kaszą jęczmienną. W naszym przepisie kaszę zastąpisz ziemniakami.
Składniki:
- wędzone skrzydełko lub podudzie z kurczaka
- włoszczyzna
- 4 suszone grzyby
- 4 ziemniaki
- zielony koperek
- sól
- pieprz
- przyprawa warzywna
- słodka śmietana
Sposób przygotowania:
Grzyby zalewamy letnia odrobiną wody, zostawiamy na 1 godz. Do garnka wlewamy 4 szklanki wody, dodajemy sól, przyprawę warzywną i kurczaka, gotujemy. Gdy zawrze dodajemy opłukaną i włoszczyznę (również kapustę) oraz grzyby. Gotujemy, aż mięso zmięknie.
Płuczemy, kroimy w kostkę ziemniaki i wrzucamy do wywaru. Doprawiamy pieprzem. Gdy zupa jest gotowa wyciągamy mięso, grzyby, jarzyny, kroimy i ponownie wrzucamy do wywaru, dodajemy słodką śmietanę, posypujemy pokrojonym koperkiem, podajemy na gorąco z bezglutenowym pieczywem.