Reklama

Reklama

Księżycowy torcik z masą budyniową dla dzieci

Czas ok. 80 min; porcja – 390 kcal.

Składniki - na 10 porcji

  • 5 jajek
  • po 1 op. cukru i budyniu waniliowego
  • po 20 dag cukru i mąki
  • 1 łyżka skórki cytrynowej
  • 10 dag migdałów
  • dżem
  • 300 ml mleka
  • 15 dag masła
  • 10 dag masy marcepanowej
  • barwnik spożywczy
  • pisaki lukrowe

1. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Białka ubij z 15 dag cukru na pianę. Obie masy połącz, dodaj mąkę, skórkę cytrynową i 5 dag posiekanych migdałów. Ciasto przełóż do tortownicy (o średnicy 28 cm). Piecz około 45 min w temp. 160 st.

Reklama

2. Biszkopt wystudź, wytnij księżycową twarz, przekrój na 3 blaty. Budyń waniliowy ugotuj na mleku z dodatkiem reszty cukru. Wystudź, mieszając. Dodaj pokrojone na kawałki masło, zmiksuj na krem. Dodaj resztę posiekanych migdałów.

3. Blaty biszkoptowe smaruj kolejno dżemem (np. morelowym) oraz przygotowanym kremem budyniowym. Resztą kremu posmaruj wierzch i boki tortu. Odstaw do lodówki do stężenia.

4. Marcepan zagnieć z żółtym barwnikiem (kawałek odłóż). Rozwałkuj na okrągły placek, przykryj tort. Z białego kawałka masy zrób oko. Ozdób tort lukrowymi pisakami.

Gdy pieczesz tort w kształcie księżyca, pozostanie ci część wykrojonego biszkoptu. Nie wyrzucaj go. Pokruszone kawałki wykorzystaj, na przykład jako spód do sernika. Możesz też wysuszyć biszkopt, zetrzeć go na tarce lub zmielić w maszynce i używać zamiast bułki tartej.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje