Które mleko roślinne jest najzdrowsze i dla kogo?

Po 50. roku życia układ trawienny wielu z nas przestaje tolerować laktozę i kazeinę. Wtedy warto zastąpić mleko krowie – roślinnym. Różne rodzaje są coraz łatwiej dostępne i mają różne właściwości. Możemy więc wybrać najlepiej dopasowane do potrzeb organizmu.

Często mleko roślinne jest dosładzane cukrem lub jego  zamiennikami, np. syropem kukurydzianym czy z agawy. Dlatego sprawdzaj etykietę i wybieraj niesłodzone. 

Reklama

Unikaj też mleka z fosforanem wapnia (E341), bo źle wpływa na nerki. Mleko podpisywane jest jako napój roślinny, bo powstaje z wody i nasion. Każde jest naturalnie słodkie, dlatego używając ich do potraw, zmniejszamy w  nich cukier o połowę.

Mleko sojowe

Naturalne ma fasolowy smak. Można też kupić smakowe np.  waniliowe, truskawkowe i bananowe. Najlepiej zastępuje mleko krowie. Jako jedyne mleko roślinne nie warzy się po dodaniu do gorącej kawy. Ma tyle białka, co mleko krowie, ale łatwiej je trawimy. Obniża poziom cholesterolu i wzmacnia naczynia krwionośne. Nie powinny go pić osoby, które mają problemy z tarczycą. Cena: 7 zł/litr, smakowe 9 zł/litr. 

Mleko migdałowe

Ma migdałowy, słodki smak. Jest on jednak tak delikatny, że w intensywnie doprawionych potrawach jest niewyczuwalny. Wzbogaci smak koktajli, ciast, placków i naleśników. Zawiera 4 proc. zdrowych tłuszczów, dzięki czemu spowalnia wchłanianie złego cholesterolu. Jest polecane przy refluksie, zgadze i wrzodach żołądka. Jest niskokaloryczne, więc warto je stosować, gdy się odchudzamy. Nie powinny go pić osoby z chorą tarczycą i kamicą nerkową. Cena: 10 zł/litr. 


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje