Które mleko roślinne jest najzdrowsze i dla kogo?

Po 50. roku życia układ trawienny wielu z nas przestaje tolerować laktozę i kazeinę. Wtedy warto zastąpić mleko krowie – roślinnym. Różne rodzaje są coraz łatwiej dostępne i mają różne właściwości. Możemy więc wybrać najlepiej dopasowane do potrzeb organizmu.

Mleko roślinne - który rodzaj wybrać?
Mleko roślinne - który rodzaj wybrać?123RF/PICSEL

Często mleko roślinne jest dosładzane cukrem lub jego  zamiennikami, np. syropem kukurydzianym czy z agawy. Dlatego sprawdzaj etykietę i wybieraj niesłodzone.

Unikaj też mleka z fosforanem wapnia (E341), bo źle wpływa na nerki. Mleko podpisywane jest jako napój roślinny, bo powstaje z wody i nasion. Każde jest naturalnie słodkie, dlatego używając ich do potraw, zmniejszamy w  nich cukier o połowę.

Mleko sojowe

Naturalne ma fasolowy smak. Można też kupić smakowe np.  waniliowe, truskawkowe i bananowe. Najlepiej zastępuje mleko krowie. Jako jedyne mleko roślinne nie warzy się po dodaniu do gorącej kawy. Ma tyle białka, co mleko krowie, ale łatwiej je trawimy. Obniża poziom cholesterolu i wzmacnia naczynia krwionośne. Nie powinny go pić osoby, które mają problemy z tarczycą. Cena: 7 zł/litr, smakowe 9 zł/litr.

Mleko migdałowe

Ma migdałowy, słodki smak. Jest on jednak tak delikatny, że w intensywnie doprawionych potrawach jest niewyczuwalny. Wzbogaci smak koktajli, ciast, placków i naleśników. Zawiera 4 proc. zdrowych tłuszczów, dzięki czemu spowalnia wchłanianie złego cholesterolu. Jest polecane przy refluksie, zgadze i wrzodach żołądka. Jest niskokaloryczne, więc warto je stosować, gdy się odchudzamy. Nie powinny go pić osoby z chorą tarczycą i kamicą nerkową. Cena: 10 zł/litr.

Mleko z orzechów laskowych pomoże w walce z wysokim cholesterolem
Mleko z orzechów laskowych pomoże w walce z wysokim cholesterolem123RF/PICSEL

Mleko ryżowe

Jest bezsmakowe, dzięki temu nie zmienia smaku potraw. Pasuje do wyrazistych dań. Ma dużo węglowodanów, więc dodaje energii. Warto je wypić przed dłuższym spacerem czy porządkami. Jest lekkostrawne i można je pić  przy problemach żołądkowych. Nie powinny po nie sięgać osoby, które mają za wysoki poziom cukru. Cena: 10 zł/litr.

Mleko z orzechów laskowych

Ma wyrazisty, orzechowy smak. Urozmaici smak kremów do ciast, past i płatków śniadaniowych. Ma dużo zdrowych tłuszczy i soli mineralnych, a mało cukru. Jest polecane przy podwyższonym poziomie cholesterolu. Nie powinny go pić osoby, które mają alergię na orzechy. Cena: 12 zł/litr.

Mleko owsiane

Ma mączny smak. Można kupić też smakowe, np. czekoladowe lub waniliowe, albo z dodatkiem alg. Zastąpi mleko krowie, ale nie dodawaj go do gorących potraw, bo się zważy jak jogurt czy śmietana. Ma dużo błonnika, dzięki czemu reguluje poziom cukru i cholesterolu. Działa kojąco na układ nerwowy. Powinny go unikać osoby chorujące na celiakię. Cena: 6 zł/litr, smakowe 9 zł/litr.

100 rad
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas