Które ryby są najzdrowsze?

Jest przynajmniej 10 powodów, dla których warto jeść ryby. Wygładzają cerę. Poprawiają wzrok oraz pamięć. Mają właściwości przeciwzapalne. Działają antydepresyjnie. Zapobiegają anemii. Łagodzą skutki astmy. Wzmacniają odporność, chronią przed chorobami krążenia. Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.

Te małe rybki prócz kwasów omega- 3 i witamin, są bogate także w wapń i fosfor, niezbędne do budowy naszych kości
Te małe rybki prócz kwasów omega- 3 i witamin, są bogate także w wapń i fosfor, niezbędne do budowy naszych kości123RF/PICSEL

Jak widać regularne jedzenie ryb jest bardzo wskazane. Pod warunkiem, że wiesz, które wybrać.

1. Zrezygnuj z tilapii

Polacy jedzą ją na potęgę. Jest tania i łatwo dostępna, jednak niezdrowa. Tilapie są hodowane w Wietnamie. Karmi się je preparatami manioku, soi, syntetycznymi witaminami i mączką rybną.

To zakłóca przemianę materii tych ryb - w efekcie ich mięso często zawiera szkodliwe dla zdrowia pozostałości wadliwego metabolizmu. Dodatkowo mięso tilapii zawiera niekorzystną kombinację kwasów omega-3 i -6. Nie jedz jej, szczególnie gdy masz alergię, problemy z sercem, układem oddechowym lub stawami.

2. Panga może zaszkodzić

Po filetowaniu dodaje się do niej syntetyczne substancje (np. polifosforany), które pozbawiają rybę kwasów omega-3. Jedzenie pangi może wywoływać albo zaostrzać objawy uczuleniowe.

3. Ostrożnie z maślaną

Mimo, że jest bardzo smaczna, zawiera dużo estrów woskowych, które są niestrawne i nieprzyswajalne dla człowieka. Nie jedz jej częściej niż raz w miesiącu.

4. Za ciężki tuńczyk

Ma przepyszne mięso, dostarcza witaminy D i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak gromadzi metale ciężkie. Dlatego nie jedz tuńczyka częściej niż raz w tygodniu. Nie zaleca się go też kobietom w ciąży i małym dzieciom.

5. Polub szprotki i sardynki

Te małe rybki prócz kwasów omega- 3 i witamin, są bogate także w wapń i fosfor, niezbędne do budowy naszych kości. Z tego powodu warto je jeść razem z kręgosłupem i ośćmi.

6. Postaw na pstrąga

Wystarczy zjeść około 150 g pstrąga, aby zapewnić sobie dzienną dawkę kwasów omega-3. Warto wiedzieć, że największe stężenie tych kwasów jest w tkankach zimnolubnych, słonowodnych ryb drapieżnych, do których należy pstrąg.

Jednak nawet jeśli kupisz pstrąga hodowanego w stawie, nie martw się. W Polsce bowiem są one karmione mączką rybną, pozyskiwaną ze słonowodnych i zimnolubnych ryb. Dlatego też nie tracą cennych kwasów omega-3.

7. Jedz łososia, śledzia i makrelę

To najzdrowsze ryby na rynku. Mimo, że droższe, warto w nie zainwestować. Zawierają spore ilości kwasów omega-3, są źródłem witamin A, D, E i B, jodu, potasu oraz pełnowartościowego białka. Zapobiegają kłopotom z koncentracją i chronią przed miażdżycą.

8. Nie zapominaj o dorszu

Z jego wątroby pozyskuje się tran. Jest nieocenionym źródłem witamin i kwasów tłuszczowych. Kolejną jego zaletą jest stosunkowo niska cena, dlatego powinnaś go jeść jak najczęściej. Spożywanie dorsza świetnie podnosi odporność organizmu i doskonale wpływa na skórę.

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas