Reklama

Reklama

Kuchnia na cały tydzień

Smaczne i pożywne dania!

Małe hot dogi

Składniki

  • 8 parówek
  • cebula
  • szklanka przecieru pomidorowego lub buteleczka koncentratu
  • oregano
  • 45 dag ciasta francuskiego
  • jajko
  • ketchup
  • musztarda
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Z parówek zdejmij folię, przekrój każdą na pół i ponacinaj. Obraną cebulę poszatkuj w piórka, przysmaż na oleju. W rondelku zagotuj przecier pomidorowy lub wymieszany z wodą koncentrat pomidorowy z solą, pieprzem oraz oregano. 

2. Ciasto francuskie rozwiń i lekko rozwałkuj. Pokrój w prostokąty. Każdy wysmaruj sosem, połóż połówkę parówki i odrobinę cebulki. 

3. Zawiń, ponacinaj i ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszaj jajko i posmaruj pędzelkiem hot dogi. Piecz 10-15 minut w temp. 180 st. C, aż się zarumienią. Podawaj ciepłe z ketchupem, musztardą, ogórkiem konserwowym i szczypiorkiem. 

Reklama

Cebula faszerowana

Składniki

  • 8 cebul
  • 15 dag pieczarek
  • olej do smażenia
  • papryka
  • 10 dag startego sera żółtego
  • gałązki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

1. Pieczarki pokrój drobno. Rozgrzej olej, zrumień pokrojoną w paseczki paprykę, dodaj pieczarki. Przypraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem 15 minut. 

2. Cebule włóż na 5 minut do gotującej się, osolonej wody. Odetnij z nich czubki, wydrąż. Nadziewaj farszem pieczarkowo-paprykowym, posyp serem żółtym. Układaj w polanej olejem brytfannie. Piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Podawaj z natką pietruszki.



Chrupiące skrzydełka

Składniki

  • 1 kg skrzydełek
  • 5 ząbków czosnku
  • cynamon
  • kmin rzymski
  • oregano
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • łyżka miodu lub cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z limonki
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki tequili lub wódki
  • olej
  • puszka kukurydzy
  • czerwona i zielona papryka
  • cebula
  • sól
  • pieprz

1. Skrzydełka umyj, osusz i natnij na zgięciach. Natrzyj czosnkiem, solą, pieprzem, odrobiną cynamonu, kminu, oregano, słodką i ostrą papryką w proszku. Dodaj miód lub cukier i polej oliwą. Skrop sokiem z limonki i cytryny. Dodaj tequilę lub wódkę, dokładnie wymieszaj. Pozostaw na noc w lodówce. 

2. Rozgrzej olej, zrumień skrzydełka. Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej marynatą, dodaj kukurydzę, pokrojone papryki i posiekaną cebulę. Piecz pod przykryciem 45 minut w temp. 180 st. C. Polewaj sosem w trakcie pieczenia.  

Gulasz w dyni

Składniki

  • 70 dag wołowiny
  • papryka w proszku
  • łyżka musztardy
  • olej
  • 1/3 szklanki mąki
  • 15 dag pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • marchewka
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • 2 ogórki kiszone
  • czerwona papryka
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 małe dynie
  • sól
  • pieprz

1. Umyte mięso pokrój, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką w proszku. Dodaj musztardę i olej. Przykryj, odstaw na kilka godzin. Mięso obtocz w mące i zrumień. Dodaj pieczarki, cebulę i czosnek. Smaż, zalej wodą. Dodaj posiekaną marchewkę, ziele, listek laurowy. 

2. Duś pod przykryciem godzinę. Dodaj ogórki kiszone, pokrojoną paprykę i koncentrat pomidorowy. Z dyni odkrój czubki i wydrąż środek. Oprósz solą, piecz w temp. 180°C do miękkości. Napełnij gulaszem. 

Pierogi z kaszą i serem

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • łyżeczka masła
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 10 dag kaszy gryczanej
  • 40 dag twarogu
  • jajko
  • łyżka posiekanej mięty
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • olej
  • 2 cebule
  • 20 dag słoniny

1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, masło i zalej wrzątkiem. Zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. Kaszę gryczaną ugotuj w osolonym wrzątku na sypko i wystudź. Twaróg zmiel przez maszynkę. Wymieszaj z kaszą. Dodaj jajko i posiekaną drobno miętę. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. 

2. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij jedną posiekaną cebulę. Dodaj do farszu. Ciasto rozwałkuj. Wytnij krążki, wyłóż farszem, złóż na pół i zalep. Gotuj w osolonym wrzątku. Słoninę pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka i wytop tłuszcz. Dodaj drugą posiekaną cebulę. Smaż na rumiano. Podawaj z pierogami.


Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy