Kuchnia na cały tydzień
Smaczne i pożywne dania!

Małe hot dogi
Składniki
- 8 parówek
- cebula
- szklanka przecieru pomidorowego lub buteleczka koncentratu
- oregano
- 45 dag ciasta francuskiego
- jajko
- ketchup
- musztarda
- 4 ogórki konserwowe
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Z parówek zdejmij folię, przekrój każdą na pół i ponacinaj. Obraną cebulę poszatkuj w piórka, przysmaż na oleju. W rondelku zagotuj przecier pomidorowy lub wymieszany z wodą koncentrat pomidorowy z solą, pieprzem oraz oregano. 2. Ciasto francuskie rozwiń i lekko rozwałkuj. Pokrój w prostokąty. Każdy wysmaruj sosem, połóż połówkę parówki i odrobinę cebulki. 3. Zawiń, ponacinaj i ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszaj jajko i posmaruj pędzelkiem hot dogi. Piecz 10-15 minut w temp. 180 st. C, aż się zarumienią. Podawaj ciepłe z ketchupem, musztardą, ogórkiem konserwowym i szczypiorkiem.

Cebula faszerowana
Składniki
- 8 cebul
- 15 dag pieczarek
- olej do smażenia
- papryka
- 10 dag startego sera żółtego
- gałązki natki pietruszki
- sól
- pieprz
1. Pieczarki pokrój drobno. Rozgrzej olej, zrumień pokrojoną w paseczki paprykę, dodaj pieczarki. Przypraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem 15 minut. 2. Cebule włóż na 5 minut do gotującej się, osolonej wody. Odetnij z nich czubki, wydrąż. Nadziewaj farszem pieczarkowo-paprykowym, posyp serem żółtym. Układaj w polanej olejem brytfannie. Piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Podawaj z natką pietruszki.

Chrupiące skrzydełka
Składniki
- 1 kg skrzydełek
- 5 ząbków czosnku
- cynamon
- kmin rzymski
- oregano
- słodka i ostra papryka w proszku
- łyżka miodu lub cukru
- 2 łyżki oliwy
- sok z limonki
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki tequili lub wódki
- olej
- puszka kukurydzy
- czerwona i zielona papryka
- cebula
- sól
- pieprz
1. Skrzydełka umyj, osusz i natnij na zgięciach. Natrzyj czosnkiem, solą, pieprzem, odrobiną cynamonu, kminu, oregano, słodką i ostrą papryką w proszku. Dodaj miód lub cukier i polej oliwą. Skrop sokiem z limonki i cytryny. Dodaj tequilę lub wódkę, dokładnie wymieszaj. Pozostaw na noc w lodówce. 2. Rozgrzej olej, zrumień skrzydełka. Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej marynatą, dodaj kukurydzę, pokrojone papryki i posiekaną cebulę. Piecz pod przykryciem 45 minut w temp. 180 st. C. Polewaj sosem w trakcie pieczenia.
Gulasz w dyni

Składniki
- 70 dag wołowiny
- papryka w proszku
- łyżka musztardy
- olej
- 1/3 szklanki mąki
- 15 dag pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- marchewka
- ziele angielskie
- listek laurowy
- 2 ogórki kiszone
- czerwona papryka
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 małe dynie
- sól
- pieprz
1. Umyte mięso pokrój, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką w proszku. Dodaj musztardę i olej. Przykryj, odstaw na kilka godzin. Mięso obtocz w mące i zrumień. Dodaj pieczarki, cebulę i czosnek. Smaż, zalej wodą. Dodaj posiekaną marchewkę, ziele, listek laurowy. 2. Duś pod przykryciem godzinę. Dodaj ogórki kiszone, pokrojoną paprykę i koncentrat pomidorowy. Z dyni odkrój czubki i wydrąż środek. Oprósz solą, piecz w temp. 180°C do miękkości. Napełnij gulaszem.

Pierogi z kaszą i serem
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- sól
- łyżeczka masła
- 1,5 szklanki wrzątku
- 10 dag kaszy gryczanej
- 40 dag twarogu
- jajko
- łyżka posiekanej mięty
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- olej
- 2 cebule
- 20 dag słoniny
1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, masło i zalej wrzątkiem. Zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. Kaszę gryczaną ugotuj w osolonym wrzątku na sypko i wystudź. Twaróg zmiel przez maszynkę. Wymieszaj z kaszą. Dodaj jajko i posiekaną drobno miętę. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. 2. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij jedną posiekaną cebulę. Dodaj do farszu. Ciasto rozwałkuj. Wytnij krążki, wyłóż farszem, złóż na pół i zalep. Gotuj w osolonym wrzątku. Słoninę pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka i wytop tłuszcz. Dodaj drugą posiekaną cebulę. Smaż na rumiano. Podawaj z pierogami.