Kuchnia na cały tydzień
Smaczne i pożywne dania!
Małe hot dogi
Sposób przygotowania
1. Z parówek zdejmij folię, przekrój każdą na pół i ponacinaj. Obraną cebulę poszatkuj w piórka, przysmaż na oleju. W rondelku zagotuj przecier pomidorowy lub wymieszany z wodą koncentrat pomidorowy z solą, pieprzem oraz oregano.
2. Ciasto francuskie rozwiń i lekko rozwałkuj. Pokrój w prostokąty. Każdy wysmaruj sosem, połóż połówkę parówki i odrobinę cebulki.
3. Zawiń, ponacinaj i ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszaj jajko i posmaruj pędzelkiem hot dogi. Piecz 10-15 minut w temp. 180 st. C, aż się zarumienią. Podawaj ciepłe z ketchupem, musztardą, ogórkiem konserwowym i szczypiorkiem.
Cebula faszerowana
1. Pieczarki pokrój drobno. Rozgrzej olej, zrumień pokrojoną w paseczki paprykę, dodaj pieczarki. Przypraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem 15 minut.
2. Cebule włóż na 5 minut do gotującej się, osolonej wody. Odetnij z nich czubki, wydrąż. Nadziewaj farszem pieczarkowo-paprykowym, posyp serem żółtym. Układaj w polanej olejem brytfannie. Piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Podawaj z natką pietruszki.
Chrupiące skrzydełka
1. Skrzydełka umyj, osusz i natnij na zgięciach. Natrzyj czosnkiem, solą, pieprzem, odrobiną cynamonu, kminu, oregano, słodką i ostrą papryką w proszku. Dodaj miód lub cukier i polej oliwą. Skrop sokiem z limonki i cytryny. Dodaj tequilę lub wódkę, dokładnie wymieszaj. Pozostaw na noc w lodówce.
2. Rozgrzej olej, zrumień skrzydełka. Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej marynatą, dodaj kukurydzę, pokrojone papryki i posiekaną cebulę. Piecz pod przykryciem 45 minut w temp. 180 st. C. Polewaj sosem w trakcie pieczenia.
Gulasz w dyni
1. Umyte mięso pokrój, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką w proszku. Dodaj musztardę i olej. Przykryj, odstaw na kilka godzin. Mięso obtocz w mące i zrumień. Dodaj pieczarki, cebulę i czosnek. Smaż, zalej wodą. Dodaj posiekaną marchewkę, ziele, listek laurowy.
2. Duś pod przykryciem godzinę. Dodaj ogórki kiszone, pokrojoną paprykę i koncentrat pomidorowy. Z dyni odkrój czubki i wydrąż środek. Oprósz solą, piecz w temp. 180°C do miękkości. Napełnij gulaszem.
Pierogi z kaszą i serem
1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, masło i zalej wrzątkiem. Zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. Kaszę gryczaną ugotuj w osolonym wrzątku na sypko i wystudź. Twaróg zmiel przez maszynkę. Wymieszaj z kaszą. Dodaj jajko i posiekaną drobno miętę. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku.
2. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij jedną posiekaną cebulę. Dodaj do farszu. Ciasto rozwałkuj. Wytnij krążki, wyłóż farszem, złóż na pół i zalep. Gotuj w osolonym wrzątku. Słoninę pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka i wytop tłuszcz. Dodaj drugą posiekaną cebulę. Smaż na rumiano. Podawaj z pierogami.