Kuchnia pełna owoców
Sezon na pyszne i zdrowe owoce trwa! Kolorowe, pełne wartości odżywczych i przede wszystkim pyszne skarby z natury w najbliższym czasie będą gościć na naszych stołach.
Tradycyjne polskie owoce - truskawki, porzeczki i wiśnie, zachwycają swoim smakiem od pokoleń. Można stworzyć z nich pyszne desery i dania wytrawne, można je miksować albo przygotować pyszny, bogaty w smaku kompot. Niestety, sezon na te owoce trwa tylko kilka tygodni. By wyjątkowymi walorami tych pyszności można było rozkoszować się przez cały rok, warto sięgnąć po Owoce na kompot domowy Proste historie. Przyjdą nam z pomocą w każdej chwili, gdy tylko będziemy mieć ochotę na orzeźwiający i aromatyczny kompot, pachnący polskim sadem i przywołujący wspomnienia wakacji na wsi.
Wyczarujemy z nich również grzańca owocowego dzięki aromatycznej przyprawie ze skórką cytrynową, cynamonem, skórką pomarańczową, wanilią i goździkami dołączoną do opakowania! Kompozycja owoców to również doskonały pretekst do kulinarnych eksperymentów. Z mrożonych tuż po zebraniu owoców, można bez trudu przygotować także zaskakujący i smaczny sos na zimno do mięs. Podkreśli on smak pieczonych mięs i pasztetów, tworząc wyjątkową, słodko-wytrawną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia!
Owocowy sos do mięs na zimno
Składniki:
- kompot domowy np. Proste historie
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
- 2 pomarańcze
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 1 łyżka chrzanu
- 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Do niedużego garnka wsyp cukier i wlej wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Dodaj 250 g zamrożonej mieszanki owocowej kompot domowy i zwiększ ogień. Gotuj całość przez 7 minut od czasu do czasu mieszając.
2. W tym czasie wyciśnij sok z pomarańczy, zagrzej go i rozpuść w nim żelatynę. Owoce odcedź i zgnieć je widelcem. Dodaj chrzan i musztardę z ziarnami gorczycy. Wlej sok z żelatyną, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw do wystudzenia.
3. Gotowy sos podawaj na zimno do pasztetu i pieczonych mięs.