Reklama

Reklama

Kukurydziane minipączusie

Z ich przygotowaniem każdy sobie poradzi! Delikatne i pyszne pączusie szybko znajdą wielu miłośników.

Czas przyrządzenia: 35 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 40 dag serka homogenizowanego light lub waniliowego
  • 4 jajka
  • po 1 szkl. mąki kukurydzianej i kokosowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek wódki lub octu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta drobnej soli
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Serek wymieszaj z jajkami i z cukrem (zamiast serka homogenizowanego możesz użyć 30 dag zmielonego białego twarogu półtłustego). Dodaj esencję i alkohol (dzięki niemu pączki wchłoną mniej tłuszczu ze smażenia).

Reklama

2. Mąki wymieszaj z proszkiem i z solą. Wmieszaj do masy serowej. W głębokim rondlu lub we frytkownicy rozgrzej ok. 1 l oleju. Za pomocą małej głębokiej łyżeczki (np. takiej do nabierania lodów lub od mleka w proszku) nabieraj po porcji ciasta i wrzucaj ją na gorący
olej (łyżkę zanurzaj co jakiś czas w zimnym oleju, by ciasto łatwo z niej schodziło). Smaż tylko po kilka pączków, by temperatura oleju nie spadła. Obracaj kilka razy podczas smażenia, aby pączusie równo się zrumieniły. 

3. Ostrożnie wykładaj je łyżką  cedzakową na talerz wyłożony  papierowym ręcznikiem. Jeśli chcesz podać pączki na ciepło, usmażone porcje trzymaj pod przykryciem  w lekko rozgrzanym piekarniku. Jeszcze ciepłe obtocz np. w zmielonej gorzkiej czekoladzie i ewentualnie dodatkowo oprósz cukrem pudrem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: domowe pączki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje