Kukurydziane minipączusie

Z ich przygotowaniem każdy sobie poradzi! Delikatne i pyszne pączusie szybko znajdą wielu miłośników.

Kukurydziane minipączusie
Kukurydziane minipączusie123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Serek wymieszaj z jajkami i z cukrem (zamiast serka homogenizowanego możesz użyć 30 dag zmielonego białego twarogu półtłustego). Dodaj esencję i alkohol (dzięki niemu pączki wchłoną mniej tłuszczu ze smażenia).

2. Mąki wymieszaj z proszkiem i z solą. Wmieszaj do masy serowej. W głębokim rondlu lub we frytkownicy rozgrzej ok. 1 l oleju. Za pomocą małej głębokiej łyżeczki (np. takiej do nabierania lodów lub od mleka w proszku) nabieraj po porcji ciasta i wrzucaj ją na gorący
olej (łyżkę zanurzaj co jakiś czas w zimnym oleju, by ciasto łatwo z niej schodziło). Smaż tylko po kilka pączków, by temperatura oleju nie spadła. Obracaj kilka razy podczas smażenia, aby pączusie równo się zrumieniły. 

3. Ostrożnie wykładaj je łyżką  cedzakową na talerz wyłożony  papierowym ręcznikiem. Jeśli chcesz podać pączki na ciepło, usmażone porcje trzymaj pod przykryciem  w lekko rozgrzanym piekarniku. Jeszcze ciepłe obtocz np. w zmielonej gorzkiej czekoladzie i ewentualnie dodatkowo oprósz cukrem pudrem.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas