Kulebiak z warzywami
Czasami twoje dziecko nie chce wziąć do szkoły drugiego śniadania? Zaproponuj mu smacznego kulebiaka.
Składniki na 4-6 porcji:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła (płynnego)
- 5 g suchych drożdży
- 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw
- 2 jajka na twardo
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 łyżka oliwy
- sól, cukier pieprz kurkuma
Przygotowanie:
1. Zagrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże, dodać odrobinę cukru. Zarobić ciasto z mąki, masła, jajka. Osolić, wlać drożdże, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić, żeby urosło.
2. Na oliwie przesmażyć warzywa. Dodać ryż, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, kurkumą. Posiekać jajka, wymieszać z masą, ostudzić.
3. Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz, zawinąć. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec ok. 40 minut w temp. 180ºC.