Kulebiak z warzywami

Czasami twoje dziecko nie chce wziąć do szkoły drugiego śniadania? Zaproponuj mu smacznego kulebiaka.

Do kulebiaka możesz dodać takie warzywa, jakie lubisz
Do kulebiaka możesz dodać takie warzywa, jakie lubisz123RF/PICSEL

Składniki na 4-6 porcji:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła (płynnego)
  • 5 g suchych drożdży
  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw
  • 2 jajka na twardo
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, cukier pieprz kurkuma 

Przygotowanie:

1. Zagrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże, dodać odrobinę cukru. Zarobić ciasto z mąki, masła, jajka. Osolić, wlać drożdże, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić, żeby urosło.

2. Na oliwie przesmażyć warzywa. Dodać ryż, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, kurkumą. Posiekać jajka, wymieszać z masą, ostudzić.

3. Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz, zawinąć. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec ok. 40 minut w temp. 180ºC.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas