Kuleczki gryczane w sosie z kurek
Zawiera witaminy i związki mineralne, na dodatek działa rozgrzewająco. Dzisiaj na obiad kasza gryczana w roli głównej.
Składniki:
30 dkg świeżych kurek
cebula
słodka śmietanka
1 jajko
opakowanie kaszy gryczanej
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
cebula
koperek
sól
pieprz
olej
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować w mleku i wodzie z dodatkiem soli. Opłukać kurki, pokroić, cebulę obrać, pokroić i razem z kurkami udusić. Gdy będą miękkie, dodać rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody mąkę ziemniaczaną, zagotować, ostudzić.
Dodać posiekany koperek i słodką śmietanę, doprawić do smaku. Kaszę wymieszać z jajkiem, formować kuleczki, układać w rondlu, zalać sosem z kurek i dusić w piekarniku 5 minut. Podawać na gorąco