Kuleczki gryczane w sosie z kurek
Kasza gryczana jest bogata w krzem i rutynę . Jej spożywanie wzmacnia nasze kości, zęby, włosy i paznokcie. Jedzmy ją jak najczęściej i dla zdrowia, i dla urody. W połączeniu z sosem z kurek smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 30 dkg świeżych kurek
- cebula
- słodka śmietanka
- 1 jajko
- opakowanie kaszy gryczanej
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- koperek
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować w mleku i wodzie z dodatkiem soli. Opłukać kurki, pokroić, cebulę obrać, pokroić i razem z kurkami udusić. Gdy będą miękkie dodać rozpuszczona w 1/3 szklanki wody mąkę ziemniaczaną, zagotować, ostudzić. Dodać posiekany koperek i słodką śmietankę, doprawić do smaku.
Kasze wymieszać z jajkiem, formować kuleczki, układać w rondlu, zalać sosem z kurek i dusić w piekarniku 5 minut. Podawać na gorąco.