Kulinarna egzotyka na dobry początek dnia

Zainteresowanie kuchnią Dalekiego Wschodu rośnie z roku na rok. Chętnie odkrywamy zupełnie nowe składniki i smaki. Odważniej sięgamy po nieznane produkty z krajów Orientu.

Tamagoyaki w wersji domowej!
Tamagoyaki w wersji domowej!materiały prasowe

Tamagoyaki, czyli japoński rolowany omlet, jest daniem bardzo popularnym w kraju Kwitnącej Wiśni, które bez trudu możemy przyrządzić w domowej kuchni. To świetny sposób na szybką i zdrową przekąskę, doskonałą na śniadanie czy lunch w pracy.

Znakomitym dodatkiem do omletu będą chlebki np. Tovago. Chrupiące pieczywo świetnie komponuje się z delikatnym, rozpływającym się w ustach omletem, podkreślając jego orientalny smak z nutą imbiru i wasabi. Chlebki po otwarciu opakowania zachowują swoją świeżość przez długi czas, dlatego Tamagoyaki w parze z Tovago to propozycja idealna na drugie śniadanie. Przygotuj japoński omlet i wprowadź do swojego menu odrobinę tajemniczej egzotyki, która zachwyca smakiem i aromatem!  

Składniki:

  • 4 kromki pszennych chlebków np. Tovago
  • 4 jajka
  • ½ łyżeczki cukru lub 1 łyżka japońskiego wina Mirin
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sake (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy
  • Pasta wasabi
  • Różowy imbir marynowany

Przygotowanie:

1. Wbij jajka do miseczki. Dodaj sos sojowy, wino mirin i sake. Wymieszaj jajka z pozostałymi składnikami, ale nie rób tego bardzo dokładnie. Na patelni rozgrzej oliwę. Wylej na nią ¼ jajek i rozprowadź na całej patelni. Gdy brzegi masy jajecznej będą ścięte, a środek jeszcze lekko wilgotny, zacznij zwijać omlet w rulonik.

2. Wylej ¼ masy jajecznej na patelnię tak, aby połączył się z powstałym wcześnie rulonikiem, a gdy rozlana masa zacznie się ścinać, wcześniejszy rulonik zawiń w przeciwną stronę. Powtarzaj wszystkie czynności aż do wykorzystania całej masy jajecznej, a powstały rulonik pozostaw jeszcze chwilę na patelni, by się zapiekł. Zdejmij ostrożnie rulonik z patelni i pokrój go w plasterki.

3. Podawaj tamagoyaki na chlebkach Tovago z dodatkiem różowego kandyzowanego imbiru i pasty wasabi.

Smacznego!

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas