Kulki Rafaello
Ten słodki przysmak możesz zrobić samodzielnie!
Składniki:
- 10 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 30 dag białej czekolady
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki rumu
- 12 migdałów bez skórki
- dodatkowo wiórki kokosowe do obtaczania
Przygotowanie:
Czekoladę zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Miękkie masło dobrze ugnieć z wiórkami kokosowymi, startą czekoladą, sokiem wyciśniętym z cytryny i rumem.
Masa powinna być dość sztywna. Jeśli jest zbyt miękka, wstaw ją na godzinę do lodówki. Ręce schłodź pod zimną wodą. Odrywaj z masy małe kawałki, w każdy wciśnij migdał.
Formuj kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Gotowe powkładaj do papierowych foremek i wstaw do lodówki do stężenia.