Kulki ryżowe w sosie

Smaczny obiad na słodko.

Kulki ryżowe smakują świetnie również w wersji "na ostro"
Kulki ryżowe smakują świetnie również w wersji "na ostro" 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 2 dag masła
  • 25 dag ryżu
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 15 dag cukru
  • 3 dag wiórków kokosowych
  • sok z cytryny
  • 20 dag owoców leśnych
  • 1/2 op. budyniu waniliowego
  • sól

Przygotowanie:

1. Do rondla wlej mleko. Dodaj szczyptę soli oraz masło. Całość doprowadź do wrzenia. W tym czasie przepłucz na sicie i osącz ryż. Wrzuć go na wrzące mleko i gotuj na małym ogniu do miękkości (około 20 minut).

2. Naczynie zdejmij z ognia. Do gorącego ryżu wsyp 10 dag cukru oraz cukier waniliowy. Mieszaj do rozpuszczenia. Następnie odstaw ryż do ostudzenia.

3. Gdy ryż ostygnie, dosyp do niego wiórki kokosowe. Dodaj łyżeczkę soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny, całość starannie wymieszaj. Z powstałej masy formuj w dłoniach niewielkie kulki. Odłóż je do lekkiego stężenia.

4. W tym czasie przygotuj sos do dania. Owoce leśne (maliny, jeżyny, jagody, poziomki) lub inne drobne owoce sezonowe przebierz, opłucz i osusz, w razie potrzeby odszypułkuj. Następnie umieść owoce w rondelku.

5. Owoce zalej 100 ml wody. Wsyp pozostały cukier, zagotuj. W osobnym naczyniu rozmieszaj w kolejnych 100 ml wody proszek budyniowy. Wlej do syropu z owocami, połącz. Gotuj razem 2 minuty. Sos zdejmij z ognia. Kulki ryżowe rozłóż na talerzyki. Polej przygotowanym ciepłym sosem i od razu podawaj.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas