Kultowe danie z PRL-u wraca do łask. Jest zdrowa, tania i sycąca

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Fasolka po bretońsku jest zdrowsza niż nam się wydaje
Fasolka po bretońsku jest zdrowsza niż nam się wydaje123RF/PICSEL

Skąd pochodzi fasolka po bretońsku? Odpowiedź może niektórych zaskoczyć

Dlaczego warto jeść fasolkę po bretońsku? Włącz ją do zdrowej diety

Bazą dania jest fasola, która zawiera aż 18 g białka oraz 21 g błonnika na 100g produktu
Bazą dania jest fasola, która zawiera aż 18 g białka oraz 21 g błonnika na 100g produktu123RF/PICSEL

Przepis na fasolkę po bretońsku w wersji Ewy Wachowicz

  • 400 g fasoli "Piękny Jaś" (przed namoczeniem)
  • 200 g surowego boczku wędzonego
  • 400 g białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek białego wina wytrawnego
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól do smaku
  1. Fasolę należy dokładnie wypłukać i zalać wodą, pozostawiając do namoczenia na całą noc.
  2. Następnego dnia musimy ją odcedzić, wlać świeżą wodę, dodać sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować do miękkości.
  3. Boczek pokroić w kostkę i powoli wytopić na patelni. Dodać pokrojoną cebulę oraz kiełbasę. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek.
  4. Po chwili całość zalać winem i pozwolić mu odparować. Następnie przełożyć wszystko do garnka z fasolą.
  5. Na koniec wystarczy dodać przecier pomidorowy, miód i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilkanaście minut, aż smaki się połączą.
Prawdziwa fasolka po bretońsku - szybki przepisInteria KulinariaInteria Kulinaria