Kumkwat: Minipomarańcza i jej dobroczynne właściwości

Kumkwat to bezapelacyjnie jeden z najbardziej intrygujących owoców z rodziny cytrusów. Do złudzenia przypomina pomarańczę, ale nią nie jest, choć oczywiście właśnie z nią zestawiany bywa najczęściej. Z nią też wiążą się inne nazwy kumkwatu. Popularnie określany jest "złotą pomarańczą" albo "karłowatą pomarańczą". Co w nim znajdziemy? Stanowi wyjątkowo bogate źródło beta-karotenu, dzięki czemu dobroczynnie wpływa na naszą skórę, spowalniając negatywne procesy starzenia się komórek i redukując działanie wolnych rodników. Ponadto dostarczy nam solidnej porcji błonnika, a tym samym usprawni trawienie. Ma też bardzo mało kalorii i wspomoże niejedną odchudzającą dietę. Przy tym jest bardzo plastyczny pod względem kulinarnym i wprost obłędnie smakuje.

article cover
©123RF/PICSEL

Kumkwat: Co nieco o owocu

©123RF/PICSEL

Kumkwat naturalnie występuje w Azji, a konkretnie przede wszystkim w Chinach, skąd dotarł do Europy. Obecnie najczęściej można go spotkać poza wspomnianymi Chinami w krajach Ameryki Północnej, Ameryki Południowej oraz basenu Morza Śródziemnego. Ten nietuzinkowy owoc rośnie na kilkumetrowych krzewach, których znakiem rozpoznawczym są eliptyczne liście, uwodzące zapachem pojedyncze kwiaty oraz pomarańczowo-złote owoce.

Co ciekawe, kumkwaty zaliczane są do cytrusów, ale wyróżnia jest spośród nich wyjątkowo cienka i miękka skórka, która odznacza się bardzo słodkim posmakiem, doskonale komponującym się z kwaśno-gorzkim miąższem. W całości daje nietuzinkowy, smakowy efekt i pewnie choćby z tego powodu radością jedzenia tego owocu rozkoszują się między innymi mieszkańcy greckiej wyspy Korfu.

Kumkwat: Co znajdziemy w tym egzotycznym owocu?

©123RF/PICSEL

Kumkwat dostarczy nam całej listy cennych składników odżywczych. Stanowi bogate źródło potasu, magnezu, fosforu, wapnia oraz witaminy C, E, B oraz prowitaminy A. Znajdziemy w nim również solidne pokłady błonnika oraz cukrów prostych. Do walorów tego intrygującego owocu zaliczyć też należy jego niską kaloryczność (w 100 g znajduje się ich 71), dzięki czemu świetnie sprawdzi się w dietach odchudzających. Włączając go do jadłospisu pamiętajmy jednak, że zakup tych owoców wiąże się z niemałym wydatkiem. Cena za kilogram sięga około 50 złotych. Chcąc uniknąć nadmiernego nadwyrężania budżetu możemy oczywiście spróbować wyhodować te egzotyczne owoce w domu. Zadanie to jednak do banalnie prostych nie należy.

Kumkwat: Zastosowanie kulinarne

©123RF/PICSEL

Kumkwat to owoc pod względem kulinarnym wyjątkowo plastyczny. Może występować w niezliczonych wariacjach. Doskonale smakuje surowy - i to w dodatku razem ze skórką, jak i poddany obróbce termicznej - . Przykładowo na Korfu wyjątkowo popularne są zarówno kumkwaty w syropie, jak i kandyzowane. W takiej postaci doskonale sprawdzają się w roli dodatków do ciast, lodów, sorbetów oraz faszerowanych mięs.

Kumkwat doskonale komponuje się również z sałatkami czy napojami - w tym zwłaszcza grzanym winem, piwem lub tradycyjną herbatą. Z powodzeniem zastępuje cytrynę. Może stanowić także bazę do apetycznych musów, past i sosów. Na koniec warto nadmienić, że tworzy udane duety z takimi przyprawami, jak: chili, imbir, cynamon czy gałka muszkatołowa.

Kumkwat: Na co zwracać uwagę?

Kupując kumkwaty warto zwrócić uwagę na ich skórkę. Powinna być lśniąca, mieć jednolity kolor i nie zawierać przebarwień. Po zakupie kumkwat można przechowywać w temperaturze pokojowej maksymalnie pięć dni, a w lodówce maksymalnie czternaście dni.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas