Reklama

Reklama

Kumpir

Kumpir to tradycyjna turecka zapiekana przekąska z mnóstwem smakowitych, kolorowych dodatków. Przypomina nieco hamburgera, z tą różnicą, że bułkę zastąpił... ziemniak.

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 filet z kurczaka
  • 50 g papryki konserwowej
  • 50 g kukurydzy z puszki
  • 50 g ogórków konserwowych
  • 1 cebulka
  • garść oliwek
  • 4 cienkie plastry masła
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawa kebab gyros
  • olej do smażenia
  • sos:
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (250 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz

1. Ziemniaki myjemy bardzo dokładnie, osuszamy. Nie obieramy. Owijamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym przez 1-1,5 godziny w temp. 220 stopni. Czy się dobrze upiekły - sprawdzamy nakłuwając je widelcem. Skórka powinna być twardawa, chrupiąca, a środek miękki. Gotowe ziemniaki wyjmujemy z piekarnika.

2. Gdy ziemniaki jeszcze się pieką, ser ścieramy na dużych oczkach tarki, pierś z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i smażymy na oleju. 

3. Łączymy jogurt naturalny z rozgniecionymi ząbkami czosnku, łyżeczką soku z cytryny i szczyptą pieprzu. Powstały sos chłodzimy w lodówce.

4. Gorące ziemniaki odwijamy, nacinamy, rozchylamy i widelcem ugniatamy miąższ. Do każdego ziemniaka wkładamy plaster masła, usmażone mięso, część startego sera, kukurydzę, pokrojone oliwki, paprykę, ogórki i cebulkę. Polewamy ziemniaki sosem i posypujemy resztą startego sera. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje