Kumpir
Kumpir to tradycyjna turecka zapiekana przekąska z mnóstwem smakowitych, kolorowych dodatków. Przypomina nieco hamburgera, z tą różnicą, że bułkę zastąpił... ziemniak.

Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 1 filet z kurczaka
- 50 g papryki konserwowej
- 50 g kukurydzy z puszki
- 50 g ogórków konserwowych
- 1 cebulka
- garść oliwek
- 4 cienkie plastry masła
- 100 g żółtego sera
- przyprawa kebab gyros
- olej do smażenia
- sos:
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego (250 g)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
1. Ziemniaki myjemy bardzo dokładnie, osuszamy. Nie obieramy. Owijamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym przez 1-1,5 godziny w temp. 220 stopni. Czy się dobrze upiekły - sprawdzamy nakłuwając je widelcem. Skórka powinna być twardawa, chrupiąca, a środek miękki. Gotowe ziemniaki wyjmujemy z piekarnika.2. Gdy ziemniaki jeszcze się pieką, ser ścieramy na dużych oczkach tarki, pierś z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i smażymy na oleju. 3. Łączymy jogurt naturalny z rozgniecionymi ząbkami czosnku, łyżeczką soku z cytryny i szczyptą pieprzu. Powstały sos chłodzimy w lodówce.4. Gorące ziemniaki odwijamy, nacinamy, rozchylamy i widelcem ugniatamy miąższ. Do każdego ziemniaka wkładamy plaster masła, usmażone mięso, część startego sera, kukurydzę, pokrojone oliwki, paprykę, ogórki i cebulkę. Polewamy ziemniaki sosem i posypujemy resztą startego sera.