Kurczak curry ze słodkim groszkiem
Kurczak curry to pomysł na pyszny obiad w orientalnym stylu. Kurczak curry to połączenie ostro ostrości curry i słodyczy zielonego groszku. Ten smak pokochali Polacy!
Kurczak curry ze słodkim groszkiem: wykonanie
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w drobną kostkę.
Pokrojone mięso mieszamy w misce z przyprawami (garam masala, curry, kurkuma, szczypta soli).
Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula lekko się zrumieni, dodajemy pokrojoną paprykę i odsączony z zalewy groszek. Smażymy warzywa razem, co jakiś czas mieszając.
Po upływie kilku minut dodajemy kurczaka, smażymy wszystko razem. Po kolejnych kilku minutach dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i starty imbir.
Mieszamy, smażymy wszystko jeszcze ok. 10 minut, pod koniec dodajemy mleczko kokosowe i pół szklanki wody. Łączymy wszystko razem i smażymy 5 minut, pod koniec dodajemy sok z cytryny/limonki.
Do całości dodajemy posiekaną grubo natkę pietruszki i podajemy z ryżem.
***
Zobacz także inne przepisy na pysznego kurczaka, jak ten kurczak na ostro z ryżem, na kolację sprawdzi się też kurczak w winie.
Sałatka z kurczakiem curry to doskonały pomysł na imprezę.
***
Zobacz również: