Kurczak duszony z tymiankiem i szpinakiem w śmietanie

<b>Składniki</b>: 4 udka z kurczaka, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag świeżych liści szpinaku, 3 ząbki wyciśniętego czosnku, 5 dag sera Gorgonzola, 50 ml oleju do smażenia, 100 ml białego wina, 200 ml śmietany 36 proc., tymianek, gałka muszkatołowa, biały pieprz, sól.

Przygotowanie

Umyte i osuszone udka z kurczaka nacieramy solą i pieprzem. W rondlu na gorącym oleju obsmażamy z każdej strony udka z kurczaka. Następnie dodajemy cebulę, czosnek, tymianek, białe wino i dusimy. Po 20 minutach wlewamy śmietanę, dodajemy pokrojony ser pleśniowy, sparzone liście szpinaku i całość dusimy do miękkości mięsa, ciągle mieszając. Przed podaniem doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą.

Przepis mistrzów kuchni Roberta Sowy i Krzysztofa Baranowskiego

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas