Kurczak duszony z ziemniakami
Gotowy w godzinę.
Składniki:
- cały kurczak
- 6 ziemniaków
- cytryna
- główka czosnku
- świeży rozmaryn
- dymka
- szklanka białego wina
- przyprawa do kurczaka
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kurczaka oczyść, umyj, ostrym nożem podziel na części, zdejmij skórę. Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki. Z czosnku zdejmij wierzchnią skórkę, przekrój wzdłuż całą główkę. Cytrynę pokrój w plastry.
2. Mięso natrzyj przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kurczaka na złoto z każdej strony, przełóż do żeliwnego garnka. Na tej samej patelni podsmaż chwilę ziemniaki z cytryną, włóż do garnka z mięsem, dodaj czosnek, dymkę. Na wierzchu układaj gałązki rozmarynu. Całość zalej winem, dolej drugie tyle wody, duś pod przykryciem 40 minut.