Kurczak faszerowany
Idealny na rodzinny obiad

Składniki
- 1 sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)
- 3–4 ząbki czosnku
- 30–40 dag ciemnych winogron
- 3 łyżki zielonych oliwek
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ziołowa przyprawa do kurczaka
- słodka papryka w proszku, sól, pieprz
- olej do posmarowania kurczaka
Sposób przygotowania
Kurczaka umyj, wytrzyj do sucha. Odetnij skrzydła i szyję tak, by otwory w skórze były jak najmniejsze. Udka natnij, usuń kości. Tuszkę ułóż na desce grzbietem do góry i przetnij ją wzdłuż bardzo ostrym nożem. Oddziel mięso od kości (uważaj, by nie przeciąć skóry). Mię- so odłóż. Skórę rozłóż na desce, zszyj wszystkie otwory. Oliwki osącz z zalewy, pokrój w kosteczkę. Winogrona umyj, oderwij od gałązek. Czosnek obierz, posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Mięso kurczaka przepuść przez maszynkę. Wymieszaj z jajkiem, natką pietruszki, winogronami oraz oliwkami. Farsz przypraw czosnkiem, solą, pieprzem, słodką papryką i ziołową przyprawą do drobiu. Ułóż go na skó- rze. Zszyj ją, formując tuszkę. Posmaruj olejem. Piecz ok. 90 minut w temp. 190ºC. Udekoruj, np. oliwkami.