Kurczak faszerowany

Idealny na rodzinny obiad

Nadziewany kurczak
Nadziewany kurczak123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Kurczaka umyj, wytrzyj do sucha. Odetnij skrzydła i szyję tak, by otwory w skórze były jak najmniejsze. Udka natnij, usuń kości. Tuszkę ułóż na desce grzbietem do góry i przetnij ją wzdłuż bardzo ostrym nożem. Oddziel mięso od kości (uważaj, by nie przeciąć skóry). Mię- so odłóż. Skórę rozłóż na desce, zszyj wszystkie otwory. Oliwki osącz z zalewy, pokrój w kosteczkę. Winogrona umyj, oderwij od gałązek. Czosnek obierz, posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Mięso kurczaka przepuść przez maszynkę. Wymieszaj z jajkiem, natką pietruszki, winogronami oraz oliwkami. Farsz przypraw czosnkiem, solą, pieprzem, słodką papryką i ziołową przyprawą do drobiu. Ułóż go na skó- rze. Zszyj ją, formując tuszkę. Posmaruj olejem. Piecz ok. 90 minut w temp. 190ºC. Udekoruj, np. oliwkami.

Schab ze śliwką – jak zrobić?Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas