Kurczak na dwa sposoby
Wybierz swój ulubiony!
Korzenne udka
Składniki:
●4 duże udka z kurczaka (lub oczyszczona cała tuszka)
●sól, pieprz, przyprawy korzenne (cynamon, kardamon, imbir, curry, gwiazdki anyżu)
●kilka łyżek oleju
●łyżka miodu
●2 kieliszki czerwonego słodkiego wina
●sezam do posypania
Przygotowanie:
1. Mięso umyj, natrzyj solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj olej, miód, wino i przyprawy korzenne (dokładna ilość wg uznania). Udka (lub pokrojoną tuszkę) ułóż w brytfannie, polej częścią marynaty i piecz. ok. 40 min.
2. W trakcie posmaruj raz resztą marynaty. Podaj posypane sezamem, np. z ziemniakami.
Piersi w ziołach
- podwójna pierś kurczaka
- zioła: suszony tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz papryka słodka, szczypta chili
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- olej; ew. sałatka jako dodatek (np. z awokado, rukolą, grillowaną papryką, i posiekanymi orzechami)
Przygotowanie:
1. Mięso umyj, osusz, podziel na duże pasy. Natrzyj ziołami, przyprawami, czosnkiem, skrop olejem i zgrilluj na ruszcie lub usmaż na grillowej patelni teflonowej bez tłuszczu. Możesz też upiec je w folii na blasze w piekarniku.
2. Mięso podaj np. z sałatką - może być z rukolą, awokado, grillowaną papryką i orzechami (np. nerkowca).