Kurczak na ostro
Pikantny kurczak będzie wybornie smakował podany z ryżem ugotowanym na sypko i prostą, niezbyt mocno przyprawioną surówką, np. z czerwonej lub białej kapusty.

Składniki na 4-6 porcji:
- 1 cały duży kurczak
- 2 szklanki ryżu
- 4 małe cebule
- 1 strąk czerwonej papryki
- 2 papryczki chili
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 litra bulionu
- 6 łyżek oleju
- sól, pieprz
- ostra papryka w proszku
- świeże zioła
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso podzielić na tyle części, ile jest osób. Oczyścić, usunąć najgrubsze kości, umyć, osuszyć, posolić, oprószyć pieprzem i mieloną papryką. Obsmażyć każdą część z obu stron na oleju. Przełożyć do rondla, odstawić w ciepłe miejsce.
2. Cebulę posiekać i zeszklić, przełożyć do naczynia z kurczakiem. Paprykę i jedną papryczkę chili umyć, oczyścić, pokroić. Smażyć chwilę na reszcie oleju, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dusić chwilę razem, przełożyć do kurczaka.
3. Zalać bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 40 minut. Pozostałą papryczkę chili umyć i pokroić w cieniutkie krążki. Mięso wyłożyć na półmisek, udekorować ziołami i krążkami papryczki chili.