Składniki na 4 porcje: - 4 ząbki czosnku, - cebula, - kawałek imbiru (ok. 30 g), - 2-3 małe czerwone papryczki chilli, - 2-3 kawałki trawy cytrynowej (lub 3-4 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej), - pęczek zielonej cebulki, - pęczek kolendry, - sól, - 250 g ryżu basmati, - 4 filety z kurczaka (ok 500 g), - łyżeczka mąki ziemniaczanej, - 3 łyżki oleju, - czarny pieprz, - cukier, - 4 łyżki wietnamskiego sosu rybnego, - papryczki chilli do dekoracji Przygotowanie: Czosnek, cebulę oraz imbir obrać. Chilli porozcinać, wypestkować i umyć. Wszystko drobno posiekać. Z trawy cytrynowej zdjąć zewnętrzną warstwę, umyć, poprzekrawać wzdłuż. Zieloną cebulkę umyć, posiekać. Kolendrę umyć, oberwać listki. Zagotować pół litra osolonej wody. Ryż basmati gotować przez 12-15 minut. Mięso umyć, pokroić w paski. Zmieszać z czosnkiem, cebulą, imbirem, chilli, trawą cytrynową i mąką ziemniaczaną. Olej rozgrzać w dużej patelni lub woku. Mięso obsmażać na średnim ogniu przez 5-7 minut. Doprawić pieprzem, dwoma łyżeczkami cukru i sosem rybnym. Dodać kolendrę i zieloną cebulkę. Dekorować papryczkami chilli. Podawać z ryżem. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal