Kurczak nadziewany bobem
Pyszny i zdrowy bób świetnie pasuje jako farsz do roladek mięsnych. Proste w przygotowaniu i efektowne zawijasy z kurczakiem zagrodowym to pomysł na idealny letni lunch czy przekąskę. Delikatne i kruche mięso w połączeniu z zielonym nadzieniem, dają naprawdę niebanalny i kuszący efekt.
Składniki:
- 2 piersi Kurczaka Zagrodowego
- ok 300-400 g bobu
- 1 łyżeczka tymianku suszonego plus kilka gałązek świeżego
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 ząbek czosnku, starty
- sól i pieprz
- 10 cieniutkich plastrów boczku
Sposób przygotowania:
Bób gotujemy w osolonej wodzie, obieramy i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym tymiankiem. Piersi nacinamy aby utworzyć kieszonki, nadziewamy bobem. Na desce do krojenia układamy po 5 plastrów boczku tak by lekko nachodziły na siebie, układamy na nich pierś i zawijamy w boczek. Tak samo postępujemy z drugą piersią. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 minut w 180 st.C. Gotowe piersi chwilę studzimy przed pokrojeniem.